News Flash:

Manastirea Robaia - straveche vatra monahala - VIDEO

1 Februarie 2018
463 Vizualizari | 0 Comentarii

Manastirea Robaia, cu o traditie seculara care coboara pana in veacul al XIV-lea, este amplasata in zona central-nordica a judetului Arges, pe cursul paraului Robaia, unul din afluentii principali ai raului Valsan. Este situata la aproximativ 7 kilometri de comuna Musatesti, in zona deluroasa a paraului Robaia, fiind inconjurata de paduri de fag, gorun si conifere, potrivit site-ului https://manastirearobaia.

Complexul monahal apartine de Arhiepiscopia Argesului si Muscelului, iar in ultimii 20 de ani a beneficiat de un amplu proces de renastere administrativa si duhovniceasca, au fost restaurate biserica si turnul-clopotnita si au fost construite casa chiliilor, agheazmatarul, paraclisul fantanii de leac si troita din Poiana "La Pustnici". In aceasta perioada a crescut si obstea monahala formata din monahii.

Avand hramul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, biserica dateaza din anul 1654 si este ctitorita de Sava Sofarul din Musatesti si sotia sa, Livera. Ridicat in forma de cruce greaca, lacasul a trecut de-a lungul timpului prin mai multe refaceri.

Biserica cuprinde un mic pridvor inchis, naos cu doua abside poligonale, la fel si absida altarului. Intre pronaos si naos, trei arcade sustinute prin doua coloane de zid ingusteaza spatiul, iar o alta arcada desparte naosul de altar. 

De-a lungul timpului, planul bisericii a suferit diverse modificari, cele mai importante fiind facute in timpul staretului Visarion, in secolul al XIX-lea. Pridvorul inchis, adaugat ulterior constructiei la inceput de lemn, a fost inlocuit cu unul de zid. Prin adaugarea pridvorului, intrarea de pe latura sudica a pronaosului a fost acoperita si mutata in pridvor.

Constructia are la exterior peretii albi, fara pictura, impartiti in registre cu o geometrie simpla. Intr-o firida, deasupra intrarii in pridvor se afla icoana Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul manastirii.

In interior, catapeteasma si mobilierul din lemn au ornamente florale, iar usile imparatesti sunt traforate in arcuri fine. Pictura, realizata in 1848 de catre Teodosiemonahul, a fost restaurata intre anii 1993-1994. Pictura din pridvor, aplicata peste o alta mai veche din anul 1901, realizata de pictorul Th. Petrescu, a fost restaurata in anul 2003. 

In stanga naosului se afla icoana Zastupnita, sau Ocrotitoarea, realizata in secolul al XVIII-lea, infatisand pe Maica Domnului cu pruncul Iisus.

Spatiul eclezial restrans, interiorul simplu si armonios dau o atmosfera de smerenie si familiaritate specifice bisericilor ortodoxe romanesti, potrivit sursei citate.

Asezamantul de la Robaia include si un turn-clopotnita. Construit in anul 1857, pe temeliile unei vechi clopotnite, acesta prezinta trei niveluri: la parter se afla un gang de intrare in incinta manastirii; la etajul I, o incapere, iar la etajul al II-lea este camera clopotelor.

Turnul-clopotnita a fost construit din piatra si caramida, pe un plan patrat, avand latura de 4,50 m. In anul 2000 constructia a suferit ample operatiuni de consolidare si restaurare, implicand inlocuirea planseelor de lemn cu altele de beton si intarirea zidariei cu samburi de beton. Scara de lemn spre etaj, amplasata in gang, care afecta considerabil accesul in incinta, a fost inlocuita cu o scara exterioara inclusa intr-o constructie din zidarie.

De asemenea, sarpanta de lemn a fost integral refacuta si acoperita cu tabla de arama din secolul al XIX-lea, preluata de la Biserica Domneasca din Curtea de Arges, iar gangul s-a inchis cu o poarta traditionala din lemn, decorata cu tinte si platbenzi metalice specifice epocii zidirii turnului.

Dupa anul 2000, aici au fost construite chilii, care incadreaza spre est si vest parterul turnului-clopotnita, accesul fiind asigurat prin pridvoare prevazute cu stalpi de lemn ciopliti in motive traditionale. Finisarea chiliilor s-a facut in aceeasi maniera ca si turnul-clopotnita si sunt acoperite cu tabla de arama. 

Manastirea Robaia a fost locul de refugiu al Sfantului Cuvios Marturisitor Sofronie de la Cioara, praznuit in 21 octombrie. Cuviosul Sofronie era de loc din satul Cioara-Sebes, judetul Alba, si a primit schima monahala la una din sihastriile Tarii Romanesti.

In anul 1756, intorcandu-se in satul natal, a intemeiat o mica sihastrie in padurile din imprejurimi, cunoscuta sub numele de "Schitul Cioara".

Cuviosul Sofronie de la Cioara s-a aflat in fruntea miscarii de aparare a Bisericii Ortodoxe Romane in Transilvania, impotriva unirii cu Roma. In 1760, a convocat o adunare de preoti si credinciosi care a intocmit memorii catre Curtea de la Viena si guvernul Transilvaniei, prin care se cerea episcop ortodox, restituirea bisericilor si eliberarea celor inchisi pentru credinta ortodoxa.

In urma vastei actiuni de distrugere a manastirilor si schiturilor ortodoxe din Transilvania, condusa de generalul Bukow, Sfantul Sofronie a trecut in Tara Romaneasca si s-a stabilit la Schitul Robaia.

Sfantul Cuvios Marturisitor Sofronie de la Cioara a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana in anul 1955, numarandu-se in ceata sfintilor marturisitori.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Video


manastirea robaia traditie seculara amplasata arges afluentii valsan
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0926 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014477 (s)