News Flash:

Manastirea Saon - Tulcea

17 Martie 2012
3325 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea Saon

Situata la o distanta de 11 kilometri spre Niculitel, din localitatea Tulcea, Manastirea Saon a luat fiinta sub stapanirea otomana in anul 1846, prin plecarea unor calugari de la Manastirea Celic-Dere. Cei veniti la Saon au ridicat aici cateva chilii din chirpici si un Paraclis ca metoc al Manastirii Celic-Dere. Dupa revenirea Dobrogei la Patria Mama, Saonul impreuna cu toate bisericile si manastirile acestor locuri au trecut sub jurisdictia Episcopiei Dunarii de Jos, din Galati. Sfantul lacas s-a desfiintat in anul 1959, iar bunurile sale au fost trecute sub directa administratie a Episcopiei Dunarii de Jos, din Galati. La 1 septembrie 1909, Episcopul Nifon a pus temelia bisericii celei noi, cu trei turle, zidita din piatra si caramida, cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului". Constructia ei insa a fost intrerupta din cauza evenimentelor din timpul Primului Razboi Mondial, dar a fost reluata dupa anul 1956.

Biserica este luminata de ferestre mari, simple, cu grilaje metalice in exterior. Este acoperita cu tabla pana pe ziduri, streasina fiind aproape inexistenta. Fatadele exterioare au un brau inconjurator in partea superioara, deasupra caruia, de jur-imprejur, se gasesc firide nepictate. In interior, poate fi admirata pictura de pe bolta sfantului altar, de pe bolta mare si din pronaos, executata de parintele Sofian. Din pacate, dupa anul 1957, marele duhovnic si talentatul pictor de biserici, ajuns mai tarziu staret la Manastirea Antim din Bucuresti, nu a reusit sa finalizeze impodobirea bisericii mari, fiind arestat, impreuna cu ceilalti membri ai "Rugului aprins".

In biserica veche, de forma dreptunghiulara, foarte spatioasa, cu sfantul altar luminat de doua ferestre mari, construite la rasarit, in dreapta si in stanga peretelui, si de o alta, situata pe partea opusa. Pardoseala lacasului este din parchet, stranele din lemn, simple, vopsite bleu, iar fatadele exterioare sunt tencuite si zugravite in calciu. Cel mai pretios obiect de aici este o icoana din lemn, de mari dimensiuni apreciabile, reprezentand Sfanta Treime, donata de o credincioasa, in anul 1884. Clopotnita este ridicata la inaltimea de 20 de metri in fata pridvorului bisericii vechi. Are un postament din beton, care sustine un cadru de patru stalpi, cu grinzi din beton. Aceasta este acoperita cu sindrila. Clopotele, in numar de cinci, sunt asezate in ordinea dimensiunilor, de la cel mai mare, primul, vechi de o suta de ani, pana la cel mai mic.

Langa clopotnita, tot in incinta interioara, manastirea dispune de mai multe cladiri pentru chilii, unele situate in partea de nord a bisericii vechi si altele in partea de rasarit, unde este spatiu amenajat pentru staretie. Alaturi de manastire, obstea s-a ingrijit si de cresterea paunilor. Astfel, pelerinii se pot bucura si de minunata faptura a lui Dumnezeu, care impresioneaza prin penajul foarte colorat si bogat.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

niculitel manastirea saon manastirea celic-dere sfantul lacas chilii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1012 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013032 (s)