News Flash:

Manastirea Sinaia - Muntenia

28 Octombrie 2011
1464 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea Sinaia

Turistii care vin sa viziteze statiunea montana Sinaia, pot vizita patru obiective care merita intreaga atentie: Muntii Bucegi, Castelul Peles, Castelul Pelisor si Manastirea Ortodoxa Sinaia. Acest din urma lacas este cunoscut si sub numele de "Catedrala Carpatilor", fiind situata intr-un cadru natural feeric.

Manastirea Sinaia a fost fondata de Spatarul Mihail Cantacuzino, care impreuna cu mama sa, Elena si cu sora sa Stanca, face un pelerinaj la Locurile Sfinte (Ierusalim, Nazaret, etc.), ajungand cu aceasta ocazie la Muntele Sinai unde s-a rugat in Manastirea Sfanta Ecaterina. Impresionat de cea ce a vazut, s-a hotarat ca la intoarcerea in Tara Romaneasca, sa construiasca in muntii romanesti si sa inchine Sfintei Fecioare Maria, o manastire care sa poarte numele Muntelui Sinai si aceasta este Manastirea Sinaia.

Manastirea a fost construita initial sa adaposteasca doisprezece calugari, dar cu timpul numarul a crescut fiind necesara construirea unei alte biserici mai mare si a unor chilii suplimentare. Datorita pozitiei sale strategice, Manastirea Sinaia va cunoaste numeroase invazii turcesti si austriece, care vor distruge partial manastirea. Cupola pridvorului este pictata cu scene din viata Sfintei Ecaterina, (ocrotitoarea manastirii de la Muntele Sinai), din viata Sfantului Gheorghe (protectorul Moldovei si al militarilor) si a Sfantului Dumitru (ocrotitorul Tarii Romanesti). Pronaosul este dominat de tablou votiv care il reprezinta pe fondatorul Manastirii, Mihail Cantacuzino, inconjurat de cei optsprezece copii (multi dintre ei fiind adoptati), de prima si a doua sotie, precum si de alti membri ai familiei Cantacuzino, incepand cu Neagoe Basarab (1512-1521), apoi Radu Serban, Constantin Serban, Constantin Cantacuzino, domnitorul Serban Cantacuzino (pictat cu o coroana pe cap si cu crucea in mana ca cel carte a trecut deja la cele sfinte), si altii.

In biserica avem una din cele mai remarcabile piese din Manastirea Sinaia: epitaful executat de Ana Roth. Este lucrat cu acul si cu fir de aur si matase colorata pe panza de bumbac. Executia a durat trei ani (1897-1900) si este inregistrat in catalogul U.N.E.S.C.O.. Prin grija Regelui Carol I, biserica mare a Manastirii Sinaia a fost inzestrata cu energie electrica, fiind prima biserica si manastire ortodoxa din Romania care a fost electrificata. Ca si element inedit precizam ca la Manastirea Sinaia se gasesc cinci tipuri de cruci: crucea lui Stefan cel Mare (care se gaseste pe cupola vechii biserici), crucea greceasca (cu brate egale si care se gaseste deasupra intrarii in biserica mare), crucea latina (cu brate inegale pe turnurile pronaosului marii biserici), crucea slava (de inspiratie baroca, cu mai multe brate orizontale, pe cupola centrala a marii biserici) si soarele inscris intr-o cruce latina (pe turnul clopotnitei).

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sinaia muntii bucegi castelul peles castelul pelisor locurile sfinte
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1627 viz    0 com
2254 viz    0 com
3129 viz    0 com
1328 viz    0 com
1474 viz    0 com
2365 viz    0 com
2293 viz    0 com
1436 viz    0 com
1513 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0848 (s) | 34 queries | Mysql time :0.014817 (s)