News Flash:

Manastirea Slatina

15 Octombrie 2011
1073 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea Slatina

Manastirea Slatina din Bucovina are hramul Schimbarea la Fata si este prima ctitorie a domnitorului Alexandru Lapusneanu. A fost construita intre 1554-1558 ca necropola domneasca a familiei, numele fiind dat de la un izvor din apropiere cu slatina (apa sarata), care cu timpul a secat.

Arhitectura a fost inspirata din regulile edificiilor Renasterii, cu preferinte pentru ordonante clare pentru dispunerea detaliilor dupa ritmuri regulate si in raport cu axe de simetrie.

In centrul curtii se pastreaza inca trapezaria veche (de fapt casa domneasca a lui Alexandru Lapusneanu) mare cladire pe plan patrulater, cu beciuri boltite si un nivel acoperit cu plafon de grinzi. Din vechea dispozitie a planului nu s-a pastrat decat impartirea in doua mari incaperi, separate de o sala centrala, peste care au mai intervenit alte subimpartiri mai tarzii, si ancadramentele ferestrelor si usilor dreptunghiulare, din marmura, de tip Renastere. In fata casei, o fantana arteziana, cu bazin tot de marmura, profile de Renastere, completeaza ansamblul.

Manastirea a fost jefuita la sfarsitul secolului XVI, iar vreme de 40 de ani manastirea a ramas in pustie. Abia pe la inceputul secolului XIX se iau masuri de repopulare a ei si se incep lucrari de restaurare care vor dura pana catre mijlocul secolului. Asa cum se prezinta astazi, manastirea este rezultatul unor restaurari succesive.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alexandru lapusneanu renasterii beciuri boltite fantana arteziana
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1228 viz    0 com
812 viz    0 com
860 viz    0 com
875 viz    0 com
1148 viz    0 com
1189 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1304 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019322 (s)