News Flash:

Manastirea Stavnic, judetul Iasi - GALERIE FOTO

13 Ianuarie 2014
4189 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea Stavnic este un schit de calugari din localitatea Schitu Stavnic, comuna Voinesti (judetul Iasi), aflat la o distanta de 22 km SV de municipiul Iasi. Schitul dateaza din anul 1727, fiind abandonat dupa cel de-al doilea razboi mondial, cand a fost bombardat. In anul 1993, schitul a fost reinfiintat.
Ansamblul Manastirii Stavnic a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004, avand codul de clasificare IS-II-a-A-04243 si fiind alcatuit din urmatoarele 3 obiective:
Biserica "Vovidenia" - datand din jurul anului 1727 si avand codul IS-II-m-A-04243.01
Cladirile anexe - datand din secolul al XVIII-lea si avand codul IS-II-m-A-04243.02
Zidul de incinta - datand de la inceputul secolului al XVII-lea si avand codul IS-II-m-A-04243.03
Desi in aceste locuri a existat o viata monahala inca din vremea domniei lui Petru Rares (1527-1538, 1541-1546), schitul este cunoscut abia de la inceputul secolului al XVIII-lea (pe la 1727), cand a fost intemeiat de catre medelnicerul Constantin Cocoranul, care ulterior s-a si calugarit aici, luandu-si numele monahal de Calistru. Initial era asezat in mijlocul padurilor din sudul Iasilor, avand hramul Vovidenia (Intrarea in Biserica a Maicii Domnului).
In anul 1766, conform unui document consemnat de istoricul Nicolae Iorga, urmasii ctitorului, Hagi Dumitru, fiul Serafinei, Zoita, fiica ei, si Toader Nacu, au inchinat schitul Stavnic Manastirii Sfantul Spiridon din Iasi. In jurul anului 1772, dupa informatiile furnizate de acelasi istoric, Manastirea "Sf. Spiridon" din Iasi aloca anual calugarilor de la schit sume de bani necesare pentru intretinere. In jurul schitului s-a infiintat un sat cu acelasi nume.

Vezi si Manastirea Hlincea - Iasi - GALERIE FOTO 
Schitul este citat in Tinutul Carligaturii in anul 1772, apoi de catre generalul maior rus de origine germana Frederick William von Bawr, care a servit in armata rusa in timpul razboiului ruso-turc din 1768-1774, in lucrarea sa "Carte de la Moldavie pour servir à l’Historie militaire de la guerre entre les Russes et les Turcs", publicata la Amsterdam in anul 1783. De asemenea, in anul 1820, este mentionat intr-o alta lucrare ca fiind "Schitul lui Atanasie" in 1820.
Biserica (cu hramul "Vovidenia") avea o arhitectura in plan simplu, cu pronaosul boltit in semicilindru si naos cu o turla, existand si o turla si deasupra pronaosului, inceputul scarii de acces spre acesta fiind si acum vizibil. Intrarea in biserica se facea prin partea de nord a pronaosului. Naosul si pronaosul erau separate printr-un perete cu doua arcuri trilobate cu acolada si cu un stalp in axa. Fatadele sunt impodobite cu arcade oarbe si cu ocnite in acolada, iar ferestrele erau in arc trilobat. Pe peretele din partea de sud a pronaosului se afla si astazi o gropnita cu un arc trilobat.
Printre obiectele vechi ale bisericii schitului mentionam o Evanghelie donata de catre Chirita Lacatusu din Iasi la 5 martie 1728, un prologar donat de postelnicul Constantin Bivol in 1736, un potir din 1819 etc.
"Schitisoru nostru", dupa o consemnare pe o carte din 1736, a fost gasit parasit si in ruina in deceniul al IV-lea din secolul al XX-lea (in 1933 mai precis) de catre inginerul constructor si istoricul de arta veche Gheorghe Bals (1868-1934).
A functionat ca schit de calugari pana la inceputul celui de-al doilea razboi mondial, cand prin decizia mitropolitana nr. 37 din 31 decembrie 1941, schitul a fost dezlipit de Parohia Bogdanesti si facut de sine statator, dar decizia nu a intrat in vigoare ca urmare a faptului ca schitul ducea lipsa de mijloace proprii de existenta. Biserica a fost bombardata in perioada celui de-al doilea razboi mondial, ramanand numai cu peretii laterali.
In anul 1947, biserica schitului a trecut in patrimoniul Parohiei Slobozia in raza careia se afla. In anii '80 ai secolului al XX-lea, locuitorii din satul Schitul Stavnic au construit cu mari sacrificii o biserica modesta din chirpici, in apropiere de vechea biserica.

Vezi si Manastirea Miclauseni - Iasi - GALERIE FOTO 
Refacerea vietii monahale
In anul 1993, mitropolitul Daniel Ciobotea al Moldovei si Bucoinei a reinfiintat schitul cu hramul "Vovidenia" ("Intrarea in Biserica a Maicii Domnului" - 21 noiembrie), ca paraclis mitropolitan, sub directa coordonare administrativa si economica a Centrului Eparhial Iasi. In anul 2005, schitul a iesit de sub administrarea directa a Mitropoliei, devenind manastire autonoma.
Schitul are o obste de calugari, care are scopul sa reinvie viata monahala in acea localitate. S-a construit un corp de chilii din lemn alaturi de atelier, precum si o casa monahala.
Manastirea are un gater de taiat busteni si un atelier de tamplarie (administrat de catre Ocolul Silvic Manastirea Neamt a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei) si de ceramica, precum si o caramidarie. S-a infiintat o livada si o mica ferma agrozootehnica si s-a amenajat un iaz. In prezent, se afla in faza de constructie o a treia biserica, in forma de cruce si de dimensiuni mai mari, precum si reconstructia bisericii vechi, aflata in faza de proiect.
Hramul schitului este sarbatoarea Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir (praznuita in fiecare an la data de 26 octombrie). In anul 2006, slujba Sfintei Liturghii a fost celebrata chiar de catre mitropolitul Daniel Ciobotea.
Ansamblul schitului Stavnic a fost clasificat in anul 2004 ca monument istoric , avand codul IS-II-a-B-04243. Obiectivele componente ale ansamblului este Biserica "Vovidenia" (datand din 1727), cladirile anexe si zidul de incinta (datand de la inceputul secolului al XVIII-lea).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

stavnic5
manastirea stavnic schitu stavnic voinesti iasi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1031 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018284 (s)