News Flash:

Manastirea Surpatele - Ramnicu Valcea

16 Februarie 2012
2024 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea Surpatele

Manastirea Surpatele este situata in comuna Frincesti, satul Surpatele, Judetul Valcea la doar 3 km de un alt lacas monahal reprezentativ Manastirea Dintr-un Lemn. Biserica prezinta o catapeteasma frumos sculptata, unde asemeni usilor se face prezent cunoscut stilul brancovenesc.

In vechile cronici istorice care stau marturie in timp, Alexandru Odobescu precizeza in anul 1860 existenta catorva obiecte de o inestimabila valoare din aceasta manastire: o Evanghelie imbracata cu argint poleit, oferita in dar de Constantin Brancoveanu pe cand era vel-spatar, dania fiind scrisa chiar de el; doua poale de icoane si o dvera de serasir si mai multe sangulii de panze de in subtire, cusute cu mare finete, pentru Maica Domnului. Sunt si o serie de vesminte preotestii insemnate in catalogul lui Odobescu, de stofa, catifea sapate pe material de matase groasa sau matase cu par de cal.

La interior, peretii au trei braie mediane, cel din mijloc mai gros, torsionat si frumos ornamentat. Pictura de mare valoare, lucrata in fresca, din anul 1707, reprezinta opera iscusitilor zugravi Andrei Iosif Ieromonah, Hranite si Stefan. Deasemenea se remarca in mod deosebit portretele din pronaos ale ctitorilor. O scena splendida, rar intalnita, este Impartirea hainelor lui Iisus. De un deosebit interes iconografic este ciclul Sfintei Treimi, unic in Tara Romaneasca, reprezentat in naos, prin intermediul a opt scene in locul obisnuitelor scene din Viata lui Iisus.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

manastirea surpatele catapeteasma alexandru odobescu braie mediane
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2850 viz    0 com
6832 viz    0 com
976 viz    0 com
1041 viz    0 com
1970 viz    0 com
2520 viz    0 com
1821 viz    0 com

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1208 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018590 (s)