News Flash:

Manastirea Vladimiresti - Moldova

20 Septembrie 2011
2863 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea Vladimiresti
Situata la 4 km de comuna Tudor Vladimirescu, intre Galati si Tecuci, Manastirea Vladimiresti este un loc de pelerinaj si hrana sufleteasca pentru cei ce-i cunosc istoricul sau il afla cand ajung aici ca vizitatori. Manastirea este de maici cu sobor numeros (aproape 200), in prezent situandu-se pe locul trei in tara ca numar de personal dupa manastirile Agapia si Varatec, dar pe primul loc intre manastirile cu vietuire de obste.

Biserica mare a fost construita pe locul primei aparitii Dumnezeiesti, in forma de cruce conform traditiei ortodoxe, are hramul Adormirea Maicii Domnului. La est de Biserica mare este situat Paraclisul (Biserica mica), iar la sud Micul Altar de vara. Poarta de la intrarea pe domeniul manastirii este tipic maramureseana si a fost lucrata in 1992.

In staretia manastirii se pastreaza opt potire de argint masiv din cele 12 gasite in fata sfintei proscomidii in biserica mare (ascunse de o persoana necunoscuta, la inchiderea manastirii). Tot aici se gasesc icoane de valoare. La sud de biserica mare este mormantul parintelui arhimandrit Visarion Nicolau, ctitorul paraclisului, iar la nord piatra de mormant a maicii starete Veronica inca in viata.

Constructia Manastirii Vladimiresti a pornit in urma vedeniilor avute de sora Lica - Vasilica Barbu Gurau, care mai apoi a devenit maica Veronica, stareta si stavrofora acestei manastiri, in anul 1938. Intr-un lan de porumb ce apartinea familiei (mamei si unchiului Ionica Barbu din comuna Tudor Vladimirescu), ea a vazut o lumina coborand din cer. Mantuitorul prezent in acea lumina, insemnand locul cu o flacara ce a cazut pe pamant, i-a spus sa construiasca o manastire de maici cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Constructia este definitivata in 1943, iar timp de 10 ani aici a functionat o scoala pentru copiii handicapati. O icoana pretioasa a Maicii Domnului facatoare de minuni, care acum este asezata in biserica mare, a fost pastrata cu evlavie de sateni, impreuna cu celelalte icoane mari si alte obiecte de valoare ce alcatuiesc astazi zestrea manastirii.

Sfantul Altar este construit pe locul primei aparitii dumnezeiesti si are pictura dispusa tot in registre. In centru este ilustrata Maica Domnului Imparateasa, iar lateral scene biblice si sfinti. Toate ferestrele bisericii mari au vitralii executate in 1990 la Bucuresti. Constructia bisericii mici, Paraclisul - cu hramul Izvorul Tamaduirii - a inceput in 1938 si a fost finalizata doi ani mai tarziu. Ctitor -  arhimandritul Visarion Nicolau. Pictura a fost realizata in anul 1990. Micul Altar de vara se afla la sud de biserica mare. In interior se gaseste o cruce de marmura neagra cu imaginea Maicii Domnului ingenuncheata in rugaciune. A fost pusa dupa porunca divina in 1938. Este imprejmuita de pereti si usi de sticla si pictata in atelierul manastirii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

manastirea vladimiresti visarion nicolau tudor vladimirescu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1819 viz    0 com
3025 viz    0 com
3414 viz    0 com
1469 viz    0 com
3549 viz    0 com
3715 viz    0 com
4249 viz    0 com
4703 viz    1 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1126 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013444 (s)