News Flash:

Manastirea Vodita - Caransebes

26 Septembrie 2011
1414 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea Vodita

Manastirea Vodita a fost ridicata de Sfantul Nicodim de la Tismana si este situata intre Orsova si Drobeta Turnu Severin. Lacasul a fost construit intr-o vreme cand Severinul era liber, dar foarte amenintat.

Situatia pe care o avea atunci voievodul valah garanta conditiile de existenta a unei manastiri asezate pe pamant romanesc, intr-o regiune muntoasa din apropierea frontierei, in imediata vecinatate a cetatii Severinului care asigura paza granitei romanesti de la Vest. Sfantul Nicodim a trecut pe pamantul Valahiei ca printr-insul si pe norodul pamantului acestuia a-l mai intari in dreapta credinta crestineasca, prin inceperea zidirilor sfintelor manastiri si biserici cu "sfinte jertfelnice". Astfel Vodita a fost inaltata „in numele Sfantului Antonie cel Mare", din evlavia si osardia cuviosului Nicodim cu munca sa si a fratilor sai, cu cheltuiala si darurile domnitorului de atunci Vladislav Vlaicu Voda.


La ridicarea manastirii Vodita, pentru intarirea ortodoxiei la granita cu Ungaria catolica, Sfantul Nicodim a fost sprijinit chiar de catre Domnitorul Vladislav cel care i-a acordat si hrisovul de intemeiere. Inca din acest hrisov dat in anul 1374, aflam ca aceasta beneficia de statutul juridic si canonic de autocarmuire, sau samovlastie, singura avand dreptul „sa-si puie carmuitor".

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

manastirea vodita sfantul nicodim
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1552 viz    0 com
1240 viz    0 com
1614 viz    0 com
3148 viz    0 com
3896 viz    0 com
1604 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1081 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019047 (s)