News Flash:

Masa Tacerii - Targu Jiu

11 Aprilie 2012
1258 Vizualizari | 0 Comentarii
Masa Tacerii

Alaturi de Coloana Infinitului si Poarta Sarutului, Masa Tacerii reprezinta una din cele trei piese de sculptura monumentala ale Ansamblului Monumental din Targu Jiu a sculptorului roman Constantin Brancusi.

Ansamblul sculptural Constantin Brancusi de la Targu-Jiu, cunoscut si sub numele de Ansamblul monumental de la Targu-Jiu, este un omagiu adus eroilor cazuti in timpul primului razboi mondial, proiectat si construit de Constantin Brancusi. Capodopera se afla in parcul central, pe malul stang al Jiului si are urmatoarele dimensiuni: diametrul tabliei - 2,15 metri cu o grosime de 0,43m, iar piciorul are un diametru de 2 metri si o grosime de 0,45m reprezinta masa dinaintea confruntarii in batalia la care urmeaza sa participe combatantii. Timpul este prezent, fiind reprezentat prin dispunerea circulara a celor 12 scaune-clepsidre, care il masoara, iar totul decurge in tacere.

Potrivit exegetilor artei brancusiene, Masa Tacerii reprezinta masa la care stau soldatii inaintea confruntarii cu inamicul. In acelasi timp, scaunele reprezinta timpul dispus in clepsidre. Unii fac o analogie cu Cina cea de Taina a lui Leonardo da Vinci. Urmeaza apoi Aleea Scaunelor reprezentandu-i pe cei care participa fara sa se implice, asteptand finalul.

Cele trei componente sculpturale monumentale, Masa tacerii, Poarta sarutului si Coloana fara sfarsit, sunt dispuse pe aceeasi axa, orientata de la apus spre rasarit, cu o lungime totala de 1.275m. In jurul mesei se afla 12 scaune format clepsidra rotunda la ambele capete, lucrate din aceeasi roca. Opera a fost inceputa in anul 1937 si definitivata in 1938. Piciorul este din travertin de Campulung si tablia din Bampotoc-Deva. Masa si scaunele eternizeaza amintirea dupa moarte. Demiurgul a ales pentru masa si scaune forma cercului, forma moarta, fara iesire.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

coloana infinitului poarta sarutului masa tacerii omagiu capodopera
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1779 viz    0 com
5518 viz    0 com
3206 viz    0 com
2165 viz    0 com
2665 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1049 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012634 (s)