News Flash:

Masivul Vladeasa - Muntii Apuseni

7 Decembrie 2011
2618 Vizualizari | 0 Comentarii
Masivul Vladeasa

Masivul Vladeasa este o grupa montana a Muntilor Apuseni apartinand de lantul muntos al Carpatilor Occidentali. Cel mai inalt pisc este Varful Vladeasa, cu o altitudine de 1.836m. Catre nord se extind pana la raul Crisul Repede.

Accesul cel mai usor este cu masina, astfel, dinspre est, de la Huedin se poate lua drumul asfaltat Huedin - Sancrai - Calata - Rachitele. Dinspre nord, accesul se poate face pe vaile Sacuieului, Draganului si Iadului, iar dinspre vest, de la Beius spre Stana de Vale. Pe Valea Iadului exista zilnic o cursa de autobuz pana la Motelul Lesu si inapoi. De la autogara Huedin, aproape in fiecare zi este cate o cursa spre Rogojel, de unde se poate ajunge pe jos la cabana Vladeasa.

La sud sunt despartiti de Muntii Bihor de o limita formata de Crisul Pietros - Paraul Boga - Saua Cuciulat - Valea Rachitele. Baza Muntilor Vladeasa este alcatuita din roci cristaline vechi formate in proterozoicul superior (cca. 550 milioane de ani in urma). Pe alocuri, datorita eroziunii, acestea se pot gasi si la suprafata.

Prin procese subvulcanice au patruns in straturile sedimentare mai vechi corpuri magmatice intrusive. Astfel, inaltimile Visag, Tranis si Rachitele sunt formate din dacite, iar varfurile Vladeasa (1.836 m), Piatra Graitoare (1.557 m) si Poiana Mica (1.417 m) din riolite.

Relieful, in ciuda fragmentarii accentuate, are un caracter masiv, greoi. Astfel, inaltimile mai mari sunt dominate de culmi largi, creste lungi si varfuri rotunjite, care se datoreaza structurii geologice omogene si a proceselor de eroziune desfasurate de-a lungul timpului. Muntii Vladeasa sunt fragmentati in trei parti pe directia N-S de vaile Iadului, Draganului si Sacuieului. Acestea aduna apele masivului aproape in totalitate si se varsa in Crisul Repede, inlesnind accesul dinspre nord in inima muntelui. Pe valea Iadului s-a construit, in 1973, lacul de acumulare Lesu, cu o suprafata de 147 ha si cu 29 milioane m³ de apa.

Peste altitudinea de 1.500m se intinde zona pasunilor subalpine. Aici se intalnesc in multe locuri si desisuri de jneapan si ienupar. Sub aceasta altitudine versantii masivului sunt acoperiti cu paduri de fag si de brad. Pe alocuri, in vaile adanci sau in depresiuni (Stana de Vale), din cauza inversiunii termice si etajarea vegetatiei este inversa, coniferele situandu-se sub etajul padurilor de foioase. O prezenta exotica pentru aceasta zona o reprezinta arborele de sequoia de pe Dealul Domnului din Sacuieu, cu o varsta estimata la circa 100 de ani. Pietrele Albe sunt cunoscute si prin flora lor deosebita. Aici se gasesc argintica (Dryas octopetala), piciorul cocosului (Ranunculus oreophilus), vatamatoarea de munte (Anthyllis alpestris). Dintre mamiferele care traiesc aici amintim lupul, pisica salbatica, jderul de padure, etc.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

masivul vladeasa varful vladeasa accesul valea iadului huedin flora
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1026 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013587 (s)