News Flash:

Memorialul din Sighet

19 Octombrie 2011
1070 Vizualizari | 0 Comentarii
Memorialul Sighet

Localizat in zona centrala a Municipiului Sighetu Marmatiei, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei este un simbol al represiunii puterii comuniste impotriva celor care s-au opus instaurarii comunismului in Romania. Este o cladire mare, cu mai multe corpuri, construita in perioada 1896-1899 de catre Imperiul Austro-Ungar. Complexul cuprinde un muzeu situat in fosta inchisoare politica din Sighetu Marmatiei si un Centru international de studii asupra comunismului cu sediul in Bucuresti.

Acest edificiu a fost loc de detentie pentru un grup de studenti, elevi si tarani maramureseni, in 1948. Doi ani mai tarziu au fost adusi la penitenciarul Sighet peste o suta de demnitari din intreaga tara, unii dintre ei condamnati la pedepse grele, altii nici macar judecati. Detinutii erau tinuti in conditii insalubre, hraniti mizerabil, opriti de a se intinde ziua pe paturile din celulele, fara incalzire. Umilinta si batjocora faceau parte din programul de exterminare.
In 1955, o parte din detinutii politici din inchisorile romanesti au fost eliberati, o parte transferati in alte locuri, inclusiv in domiciliu obligatoriu. Din cei circa 200 de detinuti de la Sighet, 54 murisera deja. In 1977 inchisoarea a fost dezafectata si a intrat intr-un proces de degradare.

Cladirea a fost reabilitata pana in anul 2000, iar fiecare celula a devenit o sala de muzeu, in care, urmand acum o ordine cronologica, au fost amplasate obiecte, fotografii, documente, creandu-se ambianta si documentatia unei sali de muzeu. Operatia de strangere a numelor mortilor a necesitat zece ani de munca in cadrul Centrului International de Studii asupra Comunismului, iar cifra este departe de a acoperi adevarata amploare a represiunii. Cele mai multe nume au fost stabilite de Cicerone Ionitoiu si de catre domnul Eugen Sahan, ambii istorici prin vocatie si fosti detinuti politici. Din anul 2000, aici a fost amenajata o sala de conferinte unde au loc simpozioane, dezbateri si seminarii.

Cateva opere de arta plastica de valoare deosebita completeaza profilul Memorialului, oferindu-i o personalitate speciala printre muzeele de istorie. Lucrarile, donate de autori, impresioneaza prin simbolistica sacrificiului acceptat care le caracterizeaza. O tapiserie ca "Libertate, te iubim" de Serbana Dragoescu, pictura "Inviere" de Cristian Paraschiv, sculptura in bronz "Marea Neagra" dedicata de Ovidiu Maitec istoricului Gheorghe I.

Bratianu si, in mod coplesitor, cele doua sculpturi de mari dimensiuni ale lui Camilian Demetrescu intitulate "Omagiu detinutului politic" (una subintitulata "Inviere"), dau atmosferei trasaturi dramatice si inaltatoare. Lucrarea de cea mai amploare artistica este grupul statuar "Cortegiul Sacrificatilor", care tinde sa devina una din emblemele muzeului. Este vorba de optsprezece siluete umane mergand spre un zid care le inchide orizontul, asa cum comunismul zagaduise viata a milioane de oameni.

O ultima componenta a Memorialului este Cimitirul Saracilor, situat la 2,5 kilometri distanta, in afara orasului.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

imperiul austro-ungar muzeu penitenciarul sighet
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1632 viz    0 com
2201 viz    0 com
2254 viz    0 com
1607 viz    0 com
1502 viz    0 com
4854 viz    0 com
5137 viz    0 com
2051 viz    0 com
3520 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0831 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018257 (s)