News Flash:

Mii de pensii vor fi RECALCULATE. Presedintele Iohannis a semnat doua decrete de modificarea a Legii pensiilor

17 Noiembrie 2017
7271 Vizualizari | 0 Comentarii

Presedintele Klaus Iohannis a semnat joi doua decrete de promulgare a unor legi de modificare si completare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat joi doua decrete de promulgare a legilor de modificare si completare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Este vorba despre: Decret privind promulgarea Legii pentru completarea articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, scrie romaniatv.net.

Primul decret semnat are legatura cu completarea articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. 
"La articolul 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (6) se introduc trei noi alineate, alin. (7) – (9), cu urmatorul cuprins:
„(7) Persoanele ale caror drepturi de pensie anticipata partiala s-au deschis in perioada 1 ianuarie 2011 – 16 iulie 2016, beneficiaza de recalcularea pensiei prin aplicarea prevederilor alin. (4).
(8) Recalcularea prevazuta la alin. (7) se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin si se platesc incepand cu luna urmatoare inregistrarii acesteia la casa teritoriala de pensii in evidentele careia se afla dosarul de pensie al solicitantului.
(9) Prevederile alin. (7) si (8) se aplica persoanelor care, pana in luna depunerii cererii, inclusiv, nu au indeplinit conditiile pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta."

Al doilea decret semnat de presedintele Iohannis are legatura cu Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Astfel, la articolul 114 alineatul (1), literele b), c), e), f) si h) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I. lit. a) si b) sau pct. II.;
c) pensionarul de invaliditate sau pensionarul urmas prevazut la art. 84 lit. c) ori cel prevazut la art. 86 alin. (1) nu se prezinta la revizuirea medicala obligatorie sau la convocarea Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca sau a centrelor regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca;
e) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul I sau II de invaliditate, precum si pensionarii urmasi incadrati in gradul I sau II de invaliditate, realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I. lit. a) si b) sau pct. II.;
f) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul III de invaliditate, precum si copilul pensionar de urmas, incadrat in gradul III de invaliditate, realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I. lit. a) si b) sau pct. II., depasind jumatate din programul normal de lucru al locului de munca
respectiv;
h) sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, prevazut la art. 86 - 88, realizeaza venituri lunare mai mari de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I. lit. a) si b) sau pct. II.;"
2. La articolul 114 alineatul (1), litera k) se abroga.
3. Articolul 115 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 115. – (1) In sistemul public de pensii, reluarea platii pensiei/indemnizatiei pentru insotitor se face, la cerere, dupa cum urmeaza:
a) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inlaturata cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea platii pensiei, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendarii a fost inlaturata;
b) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea, daca depunerea acesteia s-a facut dupa expirarea termenului prevazut la lit. a);
c) de la data inceperii anului scolar, in situatia in care suspendarea platii pensiei s-a facut in temeiul prevederilor art. 114 alin. (1) lit. g) si alin. (2);
d) de la data suspendarii, in cazul pensiei si/sau a indemnizatiei pentru insotitor, suspendate in temeiul prevederilor art. 114 alin. (4).
(2) Plata drepturilor prevazute la alin. (1) se face cu respectarea termenului general de prescriptie si numai daca intre data suspendarii si data reluarii platii nu a intervenit, conform legii, o alta cauza de suspendare sau de incetare a platii."
4. La articolul 118 alineatul (1), partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 118. – (1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati dependente, asa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, urmatoarele categorii de pensionari:"
5. La articolul 118 alineatul (1), dupa litera d) se introduce o noua litera, litera e), cu urmatorul cuprins:
„e) pensionarii care realizeaza venituri in calitate de consilieri locali sau judeteni."
6. La articolul 118, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (11) si (12), cu urmatorul cuprins:
„(11) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati dependente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, cu exceptia celor realizate din situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I. lit. a) si b) sau pct. II., urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I sau II de invaliditate, precum si pensionarii de urmas incadrati in gradul I sau II de invaliditate;
b) pensionarii de invaliditate incadrati in gradul III de invaliditate, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
c) pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate partiale;
d) sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas.
(12) In sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati independente, astfel cum sunt reglementate de Codul Fiscal, indiferent de nivelul acestora."
7. La articolul 118, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati dependente, aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I. lit. a) si b) sau pct. II., daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat."
Art. II. – In tot cuprinsul Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, sintagma „castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5)" se inlocuieste cu sintagma „castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat".

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

klaus iohannis semnat decrete promulgare legi modificare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0896 (s) | 23 queries | Mysql time :0.028685 (s)