Local

Decapitarea Terom SA – Lucratura lui Ardelean

Publicat: 06 apr. 2006
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Decapitarea Terom SA - Lucratura lui Ardelean
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:68853;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Situatia dezastruoasa in care a ajuns SC Terom SA Iasi putea fi evitata simplu, prin plata datoriilor catre stat, insa Ioan Ardelean a preferat sa faca alte plati in anul 2003 •Datoriile care au ingropat fostul Combinat de Fire Sintetice poarta semnatura lui Ioan Ardelean, care s-a cocotat confortabil in fotoliul de consilier al directorului general Mihai Orzan •Salariatii SC Terom SA sustin ca, de fapt, fabrica este condusa in continuare de Ioan Ardelean •Conform proceselor verbale din sedintele comitetului director al SC Terom SA Iasi din anul 2003, cand director general era Ioan Ardelean, acesta s-a impotrivit sa fie facute platile la bugetul statului •In acest caz SC Terom SA a pierdut scutirea de la plata a unei datorii de 240 miliarde lei (24 milioane RON)

Trecutul de director general al SC Terom SA Iasi il bantuie pe Ioan Ardelean, care poarta o parte din vina pentru situatia in care a ajuns SC Terom SA Iasi. Peste doar cateva zile SC Terom A Iasi va fi scoasa din nou la vanzare. Motivele pentru care s-a ajuns la vanzarea de active si oprirea aproape totala a productiei sunt complexe si ajung pana la perioada dinaintea privatizarii si cumpararea unitatii economice de catre Hassan Nana’a. Un factor cheie si care a destabilizat situatia de la fabrica ieseana este dat de sumele colosale de bani pe care SC Terom SA le are de platit la stat. Conform proceselor verbale din sedintele comitetului director al SC Terom SA Iasi din anul 2003, cand director general era Ioan Ardelean, acesta s-a impotrivit sa fie facute platile la bugetul statului, caz in care SC Terom SA a pierdut scutirea de la plata a unei datorii de 240 miliarde lei (24 milioane RON). Aceste lucruri apar in procesele verbale de la sedintele conducerii societatii comerciale. Astfel, la data de 7 iulie 2003, directorul economic Elena Guzganu solicita plata a 300 milioane lei (30 mii RON) la bugetul statului, pentru a beneficia de inlesniri la plata datoriilor, solicitare care ramane fara raspuns. In schimb, conform proceselor verbale, in aceeasi zi sunt facute plati de peste 400 milioane lei (40 mii RON), inclusiv pentru vamuirea unui vagon cu marfa. In data de 14 iulie 2003, directoarea Gurzanu revine din nou cu solicitarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, sustinand ca se risca pierderea facilitatilor. Ardelean refuza din nou, cu toata ca in aceeasi zi directorul general aproba efectuarea de plati pentru un vagon de granule, de 261 milioane lei (26,1 mii RON), precum si plata la extern a sumei de 40 mii Euro pentru un vagon de granule catre L&F Chemiehendel Germania, cu care Ardelean a avut relatii stranse, relatii care au fost continuate ulterior de Viorel Vaidner.

Privatizare mincinoasa

Din functia de director al SC Terom SA, Ioan Ardelean a cosmetizat datele financiare ale unitatii economice, trecand o mare suma de bani intr-unul dintre conturile de amortizare. Decizia a fost nelegala si voita, si a dus la ruptura lui Ardelean de administratorul Hassan Nana’a. Astfel, in dosarul de privatizare, suma de 53 miliarde lei (5,3 milioane RON), pierderi pe productie, a fost trecuta pe unul dintre conturile de amortizare. Aceste pierderi au iesit la suprafata abia in iulie 2003, odata cu bilantul pentru primele sase luni ale anului. Motivul trecerii acestor sume de bani in contul de amortizare a avut ca scop scoaterea la suprafata a unei situatii cat mai bune a fabricii, din punct de vedere economic, in vederea privatizarii. Conflictul dintre Ardelean si Hassan Nana’a s-a acutizat odata cu decizia luata de patronul sirian de a renunta la contractul existent la acea vreme intre firmele Terom SA si Remat SA, pentru fierul vechi aflat in unitate. Contractul cu firma lui Constantin Comanescu a fost reziliat in luna mai 2003, sirianul aducand o firma din Brasov pentru a valorifica fierul vechi. Artizanul dezmembrarii unei mari parti din unitate, Ioan Ardelean, s-a mai recunoscut odata invins, in momentul in care sirianul a renuntat la dezmembrarea sectiei Fire 2 din cadrul societatii comerciale. Practic, dezmembrarea SC Terom SA a inceput in anul 1999, cu primele vase de reactie de policondensare, de mare tonaj si din inox, care au fost vandute la acelasi pret cu fierul vechi aflat la Terom.
Gelu JIREGHIE

Adauga un comentariu