News Flash:

Monumentul medieval – Cetatea Neamt

24 Ianuarie 2012
3382 Vizualizari | 0 Comentarii
Monumentul medieval Cetatea Neamt reprezinta un obiectiv istoric important de nivel national, face parte din Complexul Muzeal Judetean Neamt, reprezinta alaturi de Cetatea de Scaun a Sucevei, fortificatia cea mai bine pastrata din Moldova, ca exemplu al conceptiei strategice de la sfarsitul secolului al XIV-lea, dar si al sistemului unitar de aparare a Ţarii, ce a fost desavarsit in timpul domniei lui Ştefan cel Mare.

Cetatea-Neamt a fost ridicata la sfarsitul secolului al XIV–lea, de catre Petru I Musat (1374-1391), astfel, constructia cetatii s-a efectuat in doua etape.

Prima etapa s-a concretizat prin ridicarea unui fort central, cu fundatia construita in trepte, pe care s-au ridicat ziduri groase si inalte prevazute cu creneluri si turnuri de aparare pe colturi, in exteriorul cetatii zidurile fiind sustinute de 15 contraforturi, in timp ce in interiorul ei existau ziduri de incinta care mareau rezistenta zidurilor exterioare, cu o curte interioara in care a fost construita o fantana ce ajungea la panza freatica.

A doua etapa de constructie a cetatii a fost realizata in timpul domniei lui Stefan cel Mare, cand acesta adauga, la constructia initiala, curtea exterioara si o noua centura de ziduri formata din patru bastioane semicirculare inaltate pe zidurile vechiului fort, care sa poata rezista unei artilerii de asediu. In jurul cetatii a fost sapat un nou sant de aparare, peste care s-a construit un pod arcuit, sprijinit pe piloni de piatra, care asigura intrarea in cetate prin poarta centrala si care se inchidea cu o punte in cumpana, ce se redica cu ajutorul lanturilor. In aceeasi perioada au fost construite corpurile de cladiri, din curtea interioara, care cuprindeau case domnesti pe o latura, locuinte ale domnitorului pe alta latura, biserica, magazii pentru hrana si munitie, cu locuinte si ateliere pentru mestesugari.

In veacurile ce au urmat, Cetatea va continua sa joace un rol important in sistemul defensiv al Moldovei, ea va fi transformata, pe rand, in garnizoana militara, loc de refugiu pentru familia si averea domnitorului.

In timpul domniei lui Vasile Lupu (1634 – 1653), in interiorul Cetatii, a fost construit un schit sub ascultarea Manastirii Secu, avand rolul de a insela vigilenta turcilor. In perioada 1645-1646 Vasile Lupu a renovat cetatea. Datorita puternicelor fortificatii precum si pozitiei greu accesibile, cetatea nu a fost cucerita niciodata.

In anul 1716, domnitorul Mihail Racovita, face cateva incercari de consolidare a cetatii, insa dupa doi ani, turcii decid sa o darame.

Destinul Cetatii Neamt de a fi distrusa de trecerea timpului, sau de localnici, va fi oprit incepand cu secolul al XIX-lea cand exista preocupari pentru conservarea monumentelor istorice, astfel ca, in anul 1834, “Departamentul pricinilor dinlauntrul Moldovei” va interzice luarea pietrei din cetate, in anul 1866 Cetatea Neamtului este declarata monument istoric.

Intre anii 1939 – 1942 si 1953 – 1954, au fost efectuate sapaturi si cercetari arheologice, iar in perioada anilor 1962 – 1970, cetatea este consolidata si restaurata partial, pentru a putea fi inclusa in circuitul turistic.

Din anul 1991, monumentul Cetatea Neamt este nominalizat in Lista Monumentelor Istorice, obiectivul facand parte din grupa de monumente de categoria A, in Legea nr. 5/06.03.2000 privind PATN, fiind cuprins la sectiunea III – zone protejate, anexa III. In cadrul programului UNESCO, de restaurare si de renovare a monumentelor istorice din anul 1992, au fost executate lucrari de consolidare a zidurilor.

In anul 2007, monumentul medieval Cetatea Neamt, intra intr-un program de reabilitare, realizat dupa planurile originale ale constructiei, proiect realizat cu finantare europeana, initiatorul proiectului fiind Consiliul Judetean Neamt, in parteneriat cu Complexul Muzeal al Judetului Neamt si Primaria orasului Tirgu Neamt.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

obiectiv istoric cetatea-neamt
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1112 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013598 (s)