News Flash:

Moscheea Albastra (Blue Mosque) - FOTO

17 Decembrie 2011
2217 Vizualizari | 0 Comentarii
Blue Mosque

Una dintre minunile Istanbulului, oraşul aşezat pe două continente, este cunoscută sub numele de Moscheea Albastră. A fost înălţată de către Sultanul Ahmet l, care avea la vremea respectivă doar 20 de ani. Construcţia a fost realizată după planurile arhitectului Mehmet Aga, unul dintre discipolii marelui Sinan. Tot el a fost cel care a condus lucrările, iar numele edificiului se trage de la culoarea ţiglelor cu care este acoperit.

Sultanul a folosit în general moscheea ca o scenă pentru declaraţii religioase şi politice. Aici erau celebrate marile sărbători şi tot de aici porneau pelerinii în călătoria lor spre Mecca. Moscheea Albastră este unicul monument de acest fel cu şase minarete. Legenda spune că sultanul Ahmet, plecând în pelerinaj spre Mecca, i-a cerut arhitectului să ridice minarete de aur. Arhitectul a considerat lucrul absolut imposibil şi, profitând de paronimia (în limba turcă) a cuvintelor „aur” şi „şase”, respectiv „altin” şi „alţi”, a înălţat şase minarete.

Moscheea Albastră este compusa din trei părţi: curtea exterioară, curtea interioară şi domul central, în curtea interioară se află o fântână octogonală. În interiorul moscheii lumina pătrunde prin 260 de ferestre, în timpul Ramadanului, când lumina în care se reflectă culoarea albastră a ţiglelor cade pe covoarele roşii, aşternute special, efectul este fascinant. Patru piloni mari, acoperiţi cu marmură, susţin domul, înalt de 43 de metri şi cu un diametru de 23,5 metri, şi înconjurat de semidomuri. Galeria (mezaninul femeilor) mărgineşte sala pe trei părţi şi are cele mai frumoase motive ornamentale realizate din ceramică de Izmir din secolul al XVII-lea. De când islamul a interzis reprezentarea lui Dumnezeu într-o formă umană, pereţii sunt decoraţi cu motive florale – o abundenţă de crini, garoafe, lalele şi trandafiri, cu mult verde şi albastru, şi minunate inscripţii aurii. Mihrabul (altarul), decorat cu marmură, este o adevărată operă de artă. Scaunul de rugăciune şi uşile din lemn sunt încrustate cu fildeş şi perle, iar loja sultanului este împodobită cu bare de bronz aurit, în curtea exterioară se află mormântul lui Ahmet I.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

minunile istanbulului sultanul ahmet izmir mihrabul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0994 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013208 (s)