News Flash:

Muntii Altai

22 Februarie 2012
3708 Vizualizari | 0 Comentarii

Sistem muntos în Asia Centrala, la granita Rusia cu R.P. Mongola si cu R.P. Chineza. Sînt formati din culmi paralele, orientate de la nord-vest spre sud-est, începând din marginea joasa a cîmpiei vest- siberiene (partea dintre Obi si Irtîs) si pîna în desertul Gobi, pe o lungime de 1 250 km. Cele doua sectoare principale ale acestor munti sînt Altaiul Înalt (Rusia. si Mongolia) si Altaiul Mongol. Cel mai înalt vîrt este Beluha 4 506 m, situat în coltul de nord- vest al sistemului muntos. Pe culmile cele mai înalte apar ghetari, dintre care cel mai important este Potanin, lung de 20 km. Datorita existentei în acesti munti a minereurilor aurifere, ei au fost numiti Altai, derivata din cuvîntul mongol alta, care înseamna "aur".


Muntii Altai (din turca Altay, „munte de aur") este un lant muntos atingând înaltimea de 5.880 m (Kirghizstan, Tadjikistan, Uzbekistan de aici izvoreste un afluent al râului Amudaria) în Asia centrala în zona de granita între Kazahstan, Rusia (Siberia), Mongolia si China. Acest lant muntos este subdivizat în trei parti cu directia nord-vest, sud-est pe o lungime de 2.100 km: Altaiul rusesc, Altaiul mongol si Altaiul Gobi.

Altaiul rusesc este asezat la granita tarilor aminitite mai sus, partea cea mai mare gasindu-se în Rusia în nord-vest cu valea Obi si Siberia de vest. În nord-est se continua cu partea vestica a Saianului în est cu muntii Tannu Ola si podisul Mongol unde se gasesc muntii Hangai. Altaiul mogol fiind situat la sud-est, Valea Iirtisului cu lacurile Saisan si Buhtama gasindu-se în sud-vest, marginita în nord de stepa Kulunda, vârful cel mai înalt Beluha (4.506 m).

Altaiul mongol (Ektag) este situat în nordul "Altaiului rusesc", partea cea mai importanta fiind pe teritoriul Mongoliei la granita cu China, cu "Podisul mongol" în est, "Altaiul Gobi" în sud-est care se continua cu desertul Gobi, vârful cel mai înalt Tavan Bogd Uul (4.374 m).

Altaiul Gobi este situat în nord-vestul "Altaiului mongol", pe teritoriul Mongoliei, marginit la nord de "Podisul mongol", în est, sud-est si sud-vest desertul Gobi, vârful cel mai înalt Ih Bogd Uul (3.957 m).


asia centrala desertul gobi beluha potanin muntii altai altaiul gobi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

4823 viz    0 com
3771 viz    0 com
1665 viz    0 com
3329 viz    0 com
1263 viz    0 com
931 viz    0 com
2006 viz    0 com

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0879 (s) | 35 queries | Mysql time :0.021254 (s)

loading...