News Flash:

Muntii Bistritei - Carpatii Orientali

19 Septembrie 2011
3082 Vizualizari | 0 Comentarii
Muntii Bistritei

Inconjurate de apele Bistritei si Bistricioarei, culmile bistritene se desfasoara pe aproape 50 km de la est la vest. Limita nord-estica este ferm marcata de firul vijelios al Bistritei, peste care se invecineaza cu masivul Rarau - Giumalau si muntii Stanisoarei (est); la vest, dincolo de izvoarele Bistricioarei, muntii Calimani si Giurgeu iar la sud masivul Ceahlau inchid cu brau de piatra laturile muntilor Bistritei. Muntii Bistritei sunt o grupa muntoasa a Carpatilor Moldo-Transilvani, apartinand de lantul muntos al Carpatilor Orientali. Cel mai inalt pisc este Varful Budacu, avand 1859m.

Masivul Budacu, delimitat la nord de valea Neagra Brosteni, la sud-vest de Bistricioara si la est de valea Bistritei, culmineaza in varful Budacu (1859 m); creasta principala, orientata de la vest la est, insiruie varfurile Tiblesul Mare, Grintiesul Mare si Mic, Preluca, Hurduga, coborand spre lacul de acumulare Izvorul Muntelui. Apele care brazdeaza versantii ambelor masive sint colectate in zona nordica si estica de valea Bistritei (Ortoaia, Rusca, Izvorul Rau, Barnarelul, Barnaru, Negrisoara, Neagra, Borca si Drepta) si de Bistricioara in sectorul sudic si vestic. Vegetatia este formata din: padurea de fag pana la 1200m, de amestec si de rasinoase.

Pe muntii inalti (Caliman, Ceahlau) apar pajistile alpine (ienupar, jneapan, afin, merisor). In munti gasim animale ca mistretul, viezurele, lupul, vulpea, pisica salbatica in padurile de fag, caprioara in padurile de conifere, ursul, cerbul, rasul; pasari ca: gainusa de alun, cocosul de munte, ciocanitoarea, acvila de munte; pesti ca: pastrav, clean, mreana. Clima se caracterizeaza prin temperaturi medii anuale de 2-6 C, care pot depasi 6 C in depresiuni, cu precipitatii bogate (800-1200 mm/an si pe alocuri peste 1200 mm/an) si cu vanturi frecvente si puternice.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

masivul rarau giumalau muntii stanisoarei muntii bistritei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

3105 viz    0 com
1630 viz    0 com
1472 viz    0 com
3156 viz    0 com
2821 viz    0 com
2627 viz    0 com
2801 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0948 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013407 (s)