News Flash:

Muntii Bucegi - Carpatii Meridionali

20 Februarie 2012
2808 Vizualizari | 0 Comentarii
Masivul Bucegi au o forma de potcoava deschisa spre sud, din centrul careia izvoreste raul Ialomita. Cu o suprafata de circa 300 km2, se afla la extremitatea estica a Carpatilor Meridionali, desfasurandu-se intre Valea Prahovei la est si culoarul Branului si Valea Ialomitei la vest; cade brusc spre nord catre depresiunea Barsei si spre sud, pana la contactul cu Subcarpatii de curbura. Se intinde pe teritoriul judetelor Dambovita, Prahova si Brasov. Fiind de o mare complexitate structurala si morfologica, masivul apare ca o cetate naturala, cu incinta suspendata la 1600-2500m, sprijinita de abrupturi puternice.

Teritoriul Parcului National Bucegi include trei etaje de vegetatie: Etajul montan superior (Platoul Bucegilor) - reprezentat pe versantul prahovean al masivului numai in portiunea dintre Sinaia si Valea Morarului. Asociatia dominanta aici este fagetul cu brad specific Carpatilor Orientali si Meridionali (pana la valea Oltului), cu intreaga sa compozitie floristica. Patura ierbacee cuprinde elemente carpatice, cum sunt: coltisorul, vulturica, odoleanul, tataneasa, mierea ursului, piciorul cocosului, floarea pastilor. Cu totul remarcabil este arboretul secular de brad de la Sinaia (langa castelul Peles), care mai cuprinde inca arbori monumentali de pana la 50m inaltime si diametre considerabile. Etajul alpin - dintre arboretele remarcabile din acest etaj trebuie mentionat arboretul de pe Braul Furnicii, care cuprinde o serie de exemplare monumentale unice pe tot cuprinsul masivului; arboretul de larice cu cimbru de pe Brana Mare a Jepilor, valea Jepilor Mari, la 1750m altitudine, arboretele de larice de pe versantii nordici ai Jepilor Mici, precum si raritati de larice, de pe flancurile insorite ale vailor Seaca Jepilor si Seaca Caraimanului. Etajul alpin inferior - tufarisurile de jnepeni, caracteristice pentru acest etaj, sunt foarte raspandite mai ales pe versantii nordici ai abrupturilor dinspre valea Prahovei si dinspre Bran.


Masivul Bucegi reprezinta un larg sinclinal, de directie nord-sud, cuprinzand depozite sedimentare mezozoice, asezate in transgresiune peste un fundament de sisturi cristaline. Aceste depozite sunt formate in cea mai mare parte din calcare jurasice, conglomerate de Bucegi si gresii micacee.


Fauna este reprezentata de mistret, iepure, lup, vulpe, urs, cerb, ras, caprioara, veverita. Dintre pasari apar aici cocosul de munte, gainusa de alun, zaganul, iar in apele reci de munte se gasesc pesti ca pastravul, cleanul si mreana. In zona alpina se intalnesc acvila de munte si capra neagra.


Bucegii au putine bogatii naturale, folosindu-se pentru piatra de constructii sau fiind folositi ca pasuni pentru oi, parte din transhumanta (exploatari forestiere, Fabrica de Hartie Busteni - desfiintata in 2008, cariera Lespezi ce alimenteaza Combinatul de la Fieni).

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

masivul bucegi carpatilor meridionali valea prahovei teritoriul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0846 (s) | 35 queries | Mysql time :0.023991 (s)