News Flash:

Muntii Leaota - Carpatii Meridionali

9 Decembrie 2011
2723 Vizualizari | 0 Comentarii
Muntii Leaota

Muntii Leaota sunt munti in lantul Carpati, care fac parte din Carpatii Meridionali, invecinadu-se cu Muntii Bucegi si Muntii Piatra Craiului. Varful Leaota, din centrul masivului, este cel mai inalt punct cu o altitudine de 2.133m.

Pentru orientare generala e bine sa retinem cele patru culmi principale dispuse sub forma unui X, avand directiile sud-vest, sud-est, nord-est si nord-vest: prima se numeste Marginea Domneasca si din ea pleaca spre nord-vest spinarile paralele ale muntilor Tincava, Obadarul, Tabra si Gruiul, care toate la un loc formeaza versantul sud-estic al Vaii Badeanca (sau Valea Badenilor cum ii spun localnicii); spre sud-est se desfac culmile Leaota, Ratuneiul, Vaca, Frumuselul si Romanescu.

Denumirea de Margine Domneasca ar avea, dupa unii, o semnificatie strategica, ea marcand limita de securitate pentru domnitor si curtea sa cand se refugiau in fata primejdiei, in trecutul zbuciumat al poporului nostru. Culmea sud-estica, mai putin individualizata, este formata din spinarile nesfarsite ale Cufuritului, Rateiului, Raciului si Sutilei. Ea se termina cu dealurile subcarpatice din jurul satelor Pietrosita si Tata. Initial, celelalte doua culmi principale ale Masivului Leaota pornesc impreuna spre nord, avand la est Muntele Mitarca, iar la vest Muntele Vaja. Catre vest Masivul Leaota coboara in versanti prapastiosi pana la nivelul scazut al Dambovitei care daltuieste marnele senoniene, accidentand relieful (defileul Cetateni cu Valea Badeanca, Valea lui Coman, Valea Chiliilor, Culmea Schitului s.a.).

In partea de nord-vest a masivului, roca isi tradeaza schimbarea de structura prin aparitia calcarului tithonic din perioada Jurasicului in singulara Piatra a Dragoslavelor (1.437 m) si in cheile din jurul Muntelui Ghimbavul, sau de la poalele de vest ale Muntelui Santilie (vaile Crov si Rudarita). Coridorul Rucar-Bran isi face simtita prezenta sa apropiata prin varietate litologica si cele mai complexe forme de carst. Versantul nordic al piramidei care formeaza Varful Leaota pastreaza urmele unui circ glaciar, fenomen geologic de data mai recenta apartinand Cuaternarului.

Vegetatia muntilor Leaota este constituita prin etajul padurilor mixte (600-1.500 m) in care predomina formatii de fagete si molidete; din subzona bradetelor pure se trece direct in zona pasunilor inalte, deoarece subarborescentele obisnuite etajului alpin inferior sunt rare si slab reprezentate. In schimb tufarisurile pitice sunt foarte raspandite, ocupand versanti intregi, mai ales cele cu expozitie nordica.

Smirdarul sau rododendronul infloreste in iunie, formand covoare imense de culoare roz-purpuriu. Fauna muntilor Leaota este si ea constituita din diverse specii de animale cum ar fii: caprioare, cerbi, ursi, jderi, cocosi-de-munte; ca vanat secundar, de trecere, putem intalni lupi, vulpi, vidre, mistreti, iepuri, rasi si sitari. Se poate pescui pastrav indigen si curcubeu, mreana, clean si zvarloaga.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

muntii leaota varful leaota marginea domneasca vaii badeanca sud-est
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1155 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018666 (s)