News Flash:

Muntii Persani - Carpatii Orientali

9 Decembrie 2011
2732 Vizualizari | 0 Comentarii
Muntii Persani

Muntii Persani sunt o grupa muntoasa a Carpatilor de Curbura, apartinand de lantul muntos al Carpatilor Orientali. Cel mai inalt pisc este Varful Magura Codlei, avand 1292m.

In cadrul Muntilor Persani se individualizeaza 3 compartimente: Persanii de Sud - cuprinsi intre valea Barsa Grosetului la S si valea Hamaradia si pasul Persani la N, cu o altitudine maxima de 1.292m in Vf. Magura Codlei; Persanii Centrali - situati intre valea Hamaradia la S si defileul Oltului de la Racos la N, in interiorul celui de al doilea mare cot al Oltului, cu o altitudine maxima de 1.004m in Vf. Cetatii, sunt strabatuti de o sosea modernizata (Maierus - Rupea) care leaga Depresiunea Brasov de Podisul Transilvaniei, traversand Padurea Bogata (rezervatie forestiera); Persanii de Nord - extinsi la N de valea Oltului, pana la contactul cu muntii Harghita, cu o altitudine maxima de 1.002m in Vf. Dugau, au o structura petrografica complexa, alcatuita din roci cristaline, calcare mezozoice, flis si aglomerate vulcanice, prezinta interesante forme carstice (Cheile Varghisului, pestera Meresti, s.a).

Inaltimea medie de 800-1.000m corespunde unei suprafete de netezire numita de N. Orghidan - Poiana Marului, dupa localitatea unde ea este tipica. Putine culmi (Magura Codlei - 1.292m, Varful Cetatii - 1.104m), martori ai altei suprafete de netezire mai veche de 1.100-1.300m, sculptata in calcare si conglomerate, depasesc nivelul general (800-1.000 m). Persanii domina dealurile inconjuratoare cu 100-150m, deosebindu-se de ele prin litologie, energia reliefului si peisajul specific de paduri intinse si poieni.

Pozitia geografica, conditiile litologice si pedoclimatice variate ale acestor munti josi, dar si absenta padurilor de conifere au determinat instalarea unei flore diverse. Fagul (Fagus silvatica), gorunul (Quercus petraea) si carpenul (Carpinus beiulus) ocupa cele mai mari suprafete.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

muntii persani muntilor persani persanii centrali inaltimea gorunul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1013 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011724 (s)