News Flash:

Muntii Rodnei - Carpatii Orientali

19 Octombrie 2011
3481 Vizualizari | 0 Comentarii
Muntii Rodnei

Muntii Rodnei fac parte din grupa de nord a Carpatilor Orientali, avand inaltimea maxima de 2.303 de metri, atinsa de Varful Pietrosul Rodnei. Muntii Rodnei apar sub forma unui horst alcatuit din sisturi cristaline, delimitat de falii profunde: Dragos Voda (la nord) si Rodnei (la sud). In partea sudica a muntilor apar roci vulcanice neogene, sub forma unor maguri dispuse in lungul Somesului Mare.

Rocile sedimentare, de varsta cretacica si paleogena (marne, gresii conglomerate si calcare) care inconjoara masivul au fost afectate de miscarile stirice si imprima reliefului trasaturi caracteristice. Din intregul lant carpatic oriental, Muntii Rodnei pastreaza cel mai bine urmele ghetarilor cuaternari. Acesti munti prezinta numeroase circuri glaciare (Lala, Negoiescu, Iezer, Buhaescu, Izvorul Cailor, Puzdrele, etc), chei si defilee (Cheile Bistricioarei, defileele Stramba, Rebra, Cormoaia Pasul Prislop etc), cascade (Cascada Cailor cu o cadere de peste 80m - cea mai mare din tara, treapta principala avand peste 16m inaltime, Guset, Cormaia, Anies, cascada Puzdrele care se afla la 1.520m altitudine).
Parcul National Muntii Rodnei reprezinta cea mai mare arie protejata localizata in grupul nordic al Carpatilor Orientali, acoperind o suprafata de 47.227 de hectare, din care 3,300 ha au fost declarate Rezervatie a Biosferei in anul 1979. Rezervatia Naturala Piatra Rea, 50 ha, este protejata in special pentru abundenta exemplarelor de floare de colt (Leontopodium alpinum).

Rezervatia mixta "Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei", 100 ha, este situata in partea estica a Muntilor Rodnei, pe versantul sudic al Muntelui Magura, a fost declarata rezervatie in anul 1977. Rezervatia mixta "Ineu - Lala", 2568 ha, prezinta o larga dezvoltare a reliefului glaciar (custuri, circuri glaciare, vai glaciare, morene), cuprinzand elemente ale retelei hidrografice (cascade, lacuri glaciare) si elemente ale florei si faunei caracteristice acestor munti: tisa, zambrul si cocosul de mesteacan.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

muntii rodnei sisturi cristaline rocile sedimentare cascada cailor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

3009 viz    0 com
4444 viz    0 com
3492 viz    0 com
2585 viz    0 com
3457 viz    0 com
3544 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1087 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018506 (s)