News Flash:

Muntii Vrancei - Carpatii Orientali

19 Septembrie 2011
3022 Vizualizari | 0 Comentarii
Muntii Vrancei

Muntii Vrancei sunt o unitate de relief a Carpatilor de Curbura, apartinand de lantul muntos al Carpatilor Orientali. Cel mai inalt pisc este Varful Goru, avand 1.785m. Muntii Vrancei, inca isi mai pastreaza aerul de zona salbatica, nepoluata, iar impreuna cu Muntii Bretcului si Muntii Buzaului formeaza partea estica, marginiti de depresiunea Brasovului la Nord, de Subcarpatii Curburii la Est si de Valea Carpatica a Buzaului in partea de Sud-Vest. In partea nordica, limita Muntilor Vrancei este trasata in mod obisnuit in lungul vaii Oituzului, incluzandu-se acestora si culmile coborate ale Magurii Casin (1.165 m).

Pozitia Muntilor Vrancei se suprapune rascrucii dintre Moldova, Transilvania si Muntenia, intarindu-se si prin aceasta functia nodala in circulatia turistica pe coordonate mult mai extinse, cu specific transcarpatic si extracarpatic.

Priviti in ansamblu, Muntii Vrancei sunt alcatuiti din doua flancuri montane, cu orientari opuse si extindere diferita: unul rasaritean si altul apusean. Ele se imbina pe un aliniament major ce se intinde intre Muntele Lepsa (1.390 m), la nord, si Culmea Pietrele Insirate (1.476 m), la sud. De la est la vest, se succed creasta apuseana, creasta mediana, bordura Montana. Caracteristicile dominante ale climei Muntilor Vrancei sint determinate de pozitia geografica in cuprinsul arcului carpatic si de etajarea reliefului, suferind mai mult influenta penetrarii, la latitudini mai joase, a maselor de aer din nordul Europei. Pentru turistii experimentati, accesibilitatea traseelor in timpul iernii este posibila, atentionand insa asupra pericolului producerii avalanselor in Masivul Coza, pe valea Tisitei si pe valea Narujei.

Date fiind altitudinea si conditiile climatice, vegetatia caracteristica Muntilor Vrancei este cea de padure (suprafata ei fiind insa discontinua, datorita mai ales defrisarilor masive efectuate in perioada interbelica) si de pajisti montane secundare. In arealul formatiunii silvestre se disting doua etaje: unul inferior, cu arborete de amestec (foioase si rasinoase) si unul superior, alcatuit din rasinoase (conifere).

Padurile adapostesc o ornitofauna foarte variata. La limita lor superioara intalnim mediul cocosului de munte (Tetrao urogalus), ieruncei (Tetrastes bonasia), acvilei de stanca (Aquila chrysaetos) si acvilei tipatoare (Aquila pomerana) etc. Un punct de atractie turistica il constitute Lacul Negru, aflat in bazinul Narujei, la 1.235m altitudine, pe versantul nordic, avand o suprafata de peste 1 ha.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

muntii vrancei muntilor vrancei muntele lepsa masivul coza
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

3105 viz    0 com
1630 viz    0 com
1472 viz    0 com
3156 viz    0 com
2821 viz    0 com
2627 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0998 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013189 (s)