News Flash:

Muzeul Bancii Nationale a Romaniei

1 Decembrie 2011
1008 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul Bancii Nationale a Romaniei

Muzeul BNR este situat in Centrul Istoric al Bucurestiului, in Vechiul Palat al Bancii Nationale si gazduieste o importanta colectie numismatica, ce reflecta circulatia monetara pe teritoriul Romaniei, de la monedele cetatilor grecesti de pe tarmul vest-pontic (sec. V i.Hr.), la denominarea leului din anul 2005.

Numit Sala de marmura, acest spatiu are dimensiunile 12,5m latime, 21m lungime si 15m inaltime la cota maxima a acoperirii. Configuratia sa generala se datoreaza atat destinatiei, cat si tiparului epocii. Astfel, in secolul al XIX-lea, cladirile bancilor importante din Europa au preluat imaginea specifica burselor si bancilor secolelor XVI-XVII din Anvers, Amsterdam si Londra. Aceste institutii aveau locurile de schimb organizate in jurul unei curti interioare dreptunghiulare, descoperite, delimitate de parterul si etajul I al cladirii.

Arhitectii de la sfarsitul secolului al XIX-lea au ajustat imaginea traditionala intr-o singura directie, acoperind, de regula, cu structuri metalice traditionala curte interioara.

La parter se aflau si alte spatii destinate birourilor care nu presupuneau contact cu publicul: sala pentru imprimarea biletelor (pe latura Smardan) si locuinte de serviciu (latura Carada). Monument istoric, Palatul Bancii Nationale a Romaniei a fost construit intre 12 iulie 1884 si iunie 1890, dupa proiectul arhitectilor Cassien Bernard si Albert Galeron, lucrarile fiind supravegheate de arhitectii Grigore Cerchez si E. Baicoianu.

Printr-o hotarare a Consiliului General al B.N.R. din 1914 s-a dispus infiintarea muzeului. Muzeul a fost organizat incepand din 1933, prima expozitie fiind vernisata in iulie 1943. Sunt expuse seriile numismatice emise de Banca Nationala a Romaniei, alte piese de importanta majora fiind insemne bancare, precum si o galerie de portrete de guvernatori ai bancii. Este un muzeu in subordinea Bancii Nationale a Romaniei. Colectia este apoi mutata si redeschisa, in 1949, in blocul Rosenthal de pe Calea Victoriei.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

muzeul bnr este situat bucurestiului colectie numismatica arhitectii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0989 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012888 (s)