News Flash:

Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale

1 Decembrie 2011
1138 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale

Situat in Padurea Dumbrava la 4 km de oras, Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale "ASTRA" a fost organizat cu incepere din anul 1963 sub denumirea de Muzeul Tehnicii Populare si are o suprafata de 96 ha si un circuit expozitional de 10 km. Principala caracteristica a Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale "ASTRA" si ceea ce-l deosebeste de alte muzee in aer liber din tara si din Europa, inca din faza de organizare a acestuia, este conceperea sa ca muzeu in aer liber tematic, reprezentarea patrimoniului sau monumental ca parti componente ale civilizatiei populare.

Sunt ilustrate toate domeniile precum agricultura, cresterea animalelor, apicultura, pescuitul si vanatul prin gospodarii specifice precum stane, crame, cherhanale, etc. Investigarea realitatii etnografice de teren a dus la realizarea "proiectului tematic" si a unei liste de 150 viitoare monumente, in muzeu, amplasate nu intamplator si nici in viziunea sociologica a reprezentarii unui "sat" (asemeni modelului muzeului satului din Bucuresti), ci distribuite in cadrul unor sectoare si grupe tematice. Proiectul de organizare in teren a monumentelor prevedea gruparea lor in 4 sectoare tematice (dupa 1990 in 6 sectoare). Primele 4 sectoare tematice de baza erau organizate pe grupe tematice, fiecare tratand un anumit fenomen de civilizatie populara, in ordinea detasarii lor ca fenomene specifice de organizare a productiei.

S-a pornit de la ocupatiile cu achizitie naturala (ocupatii auxiliare), continuand cu ocupatiile de producere in natura a materiilor prime (ocupatii principale) si evoluand la mestesuguri producatoare de marfa, inclusiv industriale populare. In cadrul sectoarelor s-au departajat grupe tematice pe baza materiei prime sau al produselor. Succesiunea monumentelor in fiecare grup tematic, tine cont de specificul arhitecturii (planimetrie, tehnica de constructie, tipologie) integrate peisagistic, cat mai aproape de provenienta lor in mediul existent inainte de transferare. Acestor sectoare li se adauga o expozitie de scluptura moderna in lemn, cu opere realizate de reputati artisti romani si straini, inspirate din universul satului traditional, careia ii sunt destinate 3 ha. In noua sa conceptie tematica, muzeul sibian a devenit un adevarat "muzeu al civilizatiei populare traditionale din Romania".

Agrementul oferit publicului vizitator este extrem de variat, de la plimbarile cu lotcile pe lac, la cele cu trasurile si saniile trase de cai, pe aleile muzeului, de la vizitarea cu minicarurile, la oferta culinara traditionala la carciumioara si hanul din muzeu si cazarea in spatiile din incinta (53 locuri), facand astfel din muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului cea mai generoasa si ospitaliera oferta turistica sibiana.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

situat apicultura pescuitul vanatul ocupatii auxiliare planimetrie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1180 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019277 (s)