News Flash:

Muzeul Curtea Domneasca de la Brebu

26 Octombrie 2012
2175 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul Curtea Domneasca de la Brebu

Colectia muzeala din comuna Brebu, sectie a Muzeului de Istorie din Ploiesti, a fost inaugurata la 12 septembrie 1971. Pastrata in casele domnesti, aceasta colectie face parte din Ansamblul arhitectonic de la Brebu, unul din cele mai importante monumente ctitorite de Matei Basarab si desavarsite de Constantin Brancoveanu, constituind o realizare reprezentativa a arhitecturii secolului al XVII-lea.

Complexul arhitectural medieval Brebu compus din zidul de incinta, Turnul Clopotnita, Biserica si Casa Domneasca, reprezinta unul dintre cele mai importante monumente istorice din secolul XVII-lea din judetul Prahova.

Complexul istoric de la Brebu este asemanator palatelor brancovenesti ce au avut nu numai rosturi gospodaresti, cu pridvoare pentru odihna, ci si rosturi militare. Constructia bisericii a fost inceputa la 27 iunie 1650 in timpul domniei lui Matei Basarab (1632-1654) si continuata de Constantin Brancoveanu din anul 1689, dupa cum se mentioneaza in pisania asezata in biserica, pe zidul ce desparte naosul de pronaos. Cutremurele din 1790 si mai ales cel din 1802 au avariat-o succesiv. Cladirea bisericii, cu plan treflat, se compune dintr-un pronaos despartit in doua compartimente de suprafete inegale prin trei arcade cu doua registre de goluri suprapuse, sprijinite de doi stalpi octogonali, ceea ce constituie un element original al constructiei. Naosul prezinta abside laterale poligonale in exterior si circulare in interior, absida altarului avand aceeasi forma ca cele laterale. Acoperisul bisericii sustine trei turle: cea principala cu 12 laturi deasupra naosului si doua mai mici, hexagonale, peste partea estica a pronaosului. La exterior biserica are parament de caramida aparenta cu decoratia alcatuita din doua registre de firide: cele de jos dreptunghiulare, iar cele de sus cu un arc in plin centru, despartite printr-un brau de caramida rotunjita, scoasa in relief din suprafata zidului. Alaturi de biserica, in incinta manastirii, ctitorul a ridicat, odata cu celelalte elemente ale complexului, case incapatoare de locuit in timpul verii - cand voievodul se deplasa in aceasta regiune - care au fost construite odata cu cetatea, turnul si biserica. Casele domnesti au forma unui dreptunghi cu fatada de 40m lungime, pe o profunzime de 16m cu ziduri groase special construite pentru a rezista unui asediu al cetatii.
Clopotnita este o constructie masiva din caramida aparenta, de o executie ireprosabila, formata din patru nivele, totalizand inaltimea de 27m.

In spatiul "Caselor domnesti", Muzeul de Istorie si Arheologie al judetului Prahova a organizat o expozitie de istorie si arta feudala. Sunt prezentate exponate care atesta dezvoltarea agriculturii, mestesugurilor si comertului in secolele XVII-XVIII, precum si inflorirea economica a Tarii Romanesti in aceasta epoca. In cadrul expozitiei, doua dintre sali sunt rezervate dezvoltarii culturii, artei tipografice care cunoaste o stralucita inflorire in timpul celor doi domnitori ce au sprijinit tiparirea de carti. Sunt expuse si cateva carti vechi romanesti: "Pravila de la Govora" din anul 1640 si "Indreptarea Legii", tiparita la Targoviste in anul 1652, considerate carti de capatai pentru efortul de intocmire a unui sistem legislativ autohton.

Colectia mai cuprinde piese deosebite de arta plastica si decorativa: icoane vechi, vesminte, costume boieresti din catifea cu fir de aur si argint, podoabe si bijuterii de epoca. Toate aceste obiecte originale confera multa autenticitate expozitiei, datorita raritatii si valorii lor. Realizata initial prin stradania profesorului Nicolae Simache si imbogatita ulterior cu noi si interesante exponate prezentate intr-o viziune recenta, expozitia de la Brebu aduce in fata publicului vizitator, prin obiectele expuse, momente vii ale civilizatiei romanesti din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

colectia muzeala matei basarab constantin brancoveanu naosul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0863 (s) | 23 queries | Mysql time :0.020461 (s)