News Flash:

Muzeul de Arta Craiova

9 Martie 2012
1589 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul de Arta Craiova

Inaugurat in vara anului 1954, in somptuosul palat al fostului mare negustor Jean Mihail, Muzeul de Arta Craiova este astazi una din cele mai prestigioase institutii muzeale din Romania. Pinacoteca cuprindea tablouri din scolile olandeza, flamanda, italiana si franceza (in general lucrari din secolul al XVII-lea), pictura si grafica de Theodor Aman, arta decorativa romaneasca si straina, la care s-au adaugat, odata cu trecerea anilor, unele achizitii facute de primaria orasului, precum si o serie de donatii, dintre care amintim: Nicolae Romanescu si Jean Mihail (pictura europeana), Cornetti, Glogoveanu s.a., donatii care i-au imbogatit, in mod considerabil, patrimoniul. Muzeul de Arta Craiova a fost construit intre anii 1900-1907, dupa planurile arhitectului francez Paul Gottereau, la cererea lui Constantin Mihail (1837-1908) unul dintre cei mai bogati oameni din Romania de atunci.


In timpul Primului Razboi Mondial, cand o parte din teritoriul Romaniei a fost vremelnic ocupat de Puterile Centrale, in palat a fost sediul Comandaturii Germane pentru Oltenia. Peste ani, in 1939, intre 19 septembrie si 9 octombrie, aici a fost gazduit maresalul Eduard Smigly-Rydz, seful Cartierului General al armatei poloneze, iar intre 5 noiembrie si 24 decembrie acelasi an, presedintele Poloniei, Ignacy Moscicki, cu familia si suita sa. Intre 24-31 octombrie 1943, palatul a gazduit marea expozitie "Saptamana Olteniei", patronata de regele Mihai. Cu acest prilej craiovenii au putut sa vada in voie, pentru prima oara, interioarele fastuase ale palatului. Incepand din septembrie 1944, palatul a fost sediul Comandamentului sovietic al Armatei a 53-a, care facea parte din Frontul Ucrainian, condus de generalul Manakarov.


In toamna aceluiasi an, timp de cinci saptamani, a locuit si Iosif Broz Tito, iar in septembrie 1944, s-a incheiat Acordul dintre Comitetul National de Eliberare a Iugoslaviei si Frontul Patriei din Bulgaria, acord prin care razboiul dintre Iugoslavia si Bulgaria inceta. Incepand din anul 1962 operele de arta din patrimoniul Muzeului de Arta Craiova au intrat direct in circuitul international al valorilor prin participarea la mari expozitii internationale, organizate in peste 20 de tari din Europa, Asia si America de Nord. Galeria de Arta Romaneasca dispune de creatii de exceptie semnate de Constantin Brancusi, sculptor de valoare mondiala (Vittelius, Orgoliu, Cap de fetita, Cap de baiat, Sarutul, Coapsa, Domnisoara Pogany), precum si picturi de Th. Aman, Constantin Lecca, Nicolae Grigorescu (intre altele, o varianta a "Atacului de la Smirdan"), Ion Negulici, Stefan Luchian etc.


 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

jean mihail pinacoteca nicolae romanescu cornetti glogoveanu sarutul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1043 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014033 (s)