News Flash:

Muzeul Lingurilor - Campulung Moldovenesc

13 Octombrie 2011
1635 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul lingurilor
Muzeul lingurilor (Casa-muzeu profesor Ion-Tugui) se afla in localitatea Campulung Moldovenesc, la adresa Gh. Popovici Nr. 1, din judetul Suceava. care adapostita cea mai mare colectie de linguri de lemn din tara noastra. Colectia ocupa practic intreaga casa, camerele de la parter si etaj, holul, scarile si chiar ferestrele. In muzeu sunt prezentate uneltele de lucru, esentele lemnoase folosite, apoi, faza cu faza, intregul proces de prelucrare, pana ce lemnul amorf capata contururile atat de bine cunoscute.

Lingurile sunt cioplite fie in lemn de esenta moale (plop, tei, arin), mai usor de modelat, fie in lemn dens si colorat de par, paltin, nuc, cires, tisa, care permit o cizelare mai fina. Elementele decorative, realizate prin diferite procedee (crestare, sculptare s.a.), cuprind un registru bogat de motive: florale, zoomorfe, antropomorfe, geometrice, astrale. De asemenea, la muzeu exista si o colectie de stergare bucovinene cu peste 600 de piese.

„Casa cu linguri la ferestre"
, flori ale sufletului si mainilor unor oameni nestiuti, tot atat de frumoase ca florile naturii, este deschisa permanent vizitatorilor, caci ideea care l-a calauzit pe profesorul I. Tugui este nu numai un crez, ci si o invitatie: „de la lume adunate si iarasi la lume date". Prof. univ.dr.doc. Mihai Pop spunea despre ea ca este „o colectie unica cred in lume care pune in relief unul din cele mai interesante aspecte ale culturii noastre populare".

 


muzeul lingurilor campulung moldovenesc esentele lemnoase
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1623 viz    0 com
1641 viz    0 com
1401 viz    0 com
1204 viz    0 com
1096 viz    0 com
1226 viz    0 com
1846 viz    0 com

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1052 (s) | 24 queries | Mysql time :0.011559 (s)

loading...