News Flash:

Muzeul Satului Bucovinean

13 Octombrie 2011
1740 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul Satului Bucovinean

Organizat in apropierea Cetatii de Scaun a Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean pune in valoare patrimoniul cultural-arhitectonic de factura populara. Muzeul este conceput in aer liber ca un sat traditional bucovinean care are 80 monumente de arhitectura populara: biserica, scoala, gospodarii taranesti, ateliere mestesugaresti, instalatii tehnice, crasma, un interior de mina si un traseu de mocanita.

Casa Cacica - Casa de locuit din satul Cacica reprezentativa pentru zona etnografica Humor. Structura casei este de tip camera-tinda-camera si camara sub plecatoare. Obiectivul dateaza din anul 1900, fiind transferat in muzeu in 2002.

Vasa Volovat - Casa de locuit din localitatea Volovat, zona etnografica Radauti, de tip camera-tinda-camera cu plecatoare pe latura din spate si cu prispa de lut pe doua laturi. Obiectivul dateaza din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, aproximativ 1860 si a fost reconstruit in muzeu in anul 2001.

Gospodaria Straja este formata din casa de locuit de tip camera-tinda-camera, grajd pentru animale compartimentat cu spatii pentru vite, oi, cai si pasari si o anexa gospodareasca specifica zonei hajul. Casa Vicov are doua camere si plecatoare pe o latura. Obiectivul dateaza de la inceputul secolului al XX-lea, dupa o moneda gasita la temelia casei - 1924 si a fost reconstruit in muzeu in anul 2001. La fel de spectaculoasa este si Celarul Moldovita, o anexa gospodareasca folosita pentru depozitarea alimentelor si a uneltelor de lucru. Este o constructie din secolul al XVIII-lea care ilustreaza arhitectura specifica populatiei hutule din zona de munte a Bucovinei. Ultimul proprietari a fost Hauca Ion.

Casa Ostra este de tip camera-tinda-camera, cu tinda descoperita, monumentala prin proportii si dimensiuni. Obiectivul dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea si a fost reconstruit in muzeu in 1976, ultimul proprietar fiind Nastiuc Gherasim. Locuinta este construita din cununi de barne despicate, imbinate la colturi in cheutori rotunde (tehnica de constructie), fiind specifica zonei de munte.

Casa Campulung Moldovenesc dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea si a fost reconstruit in muzeu in 1976. Locuinta este construita din barne imbinate in sistem cheutoare (tehnica de constructie). Interiorul este amenajat cu cuptor cu vatra specific zonei.

Casa Rosu este specific zonei montane a Bucovinei, datand de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Alte obiective importante in cadrul acestui muzeu sunt Crasma Saru Dornei, Atelierul Marginea, Moara Manastirea Humorului, Casa Dorna Candreni, Gospodaria Radaseni, Fieraria, Biserica Vama, Clopotnita Vama si Casa Campulung Moldovenesc.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

casa cacica vasa volovat gospodaria straja casa vicov casa ostra
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1530 viz    0 com
1355 viz    0 com
1244 viz    0 com
1397 viz    0 com
1986 viz    0 com
1175 viz    0 com
2060 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0774 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017805 (s)