News Flash:

Muzeul Theodor Aman - Bucuresti

31 Octombrie 2012
1980 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul Theodor Aman

Muzeul Theodor Aman afla in casa memoriala construita in anul 1869, ca locuinta si atelier, dupa planurile pictorului, realizata de catre arhitectul Fr. Scheller. De numele lui Theodor Aman (1831-1891) se leaga infiintarea, la Bucuresti, a primei scoli superioare de arte plastice, al carei director a fost mai bine de un sfert de veac; tot el a organizat si primele expozitii colective cu caracter periodic, precum si cea dintai pinacoteca bucuresteana. Cladirea reuneste o parte din lucrarile artistului: tablouri de gen, acuarele, desene si gravuri; obiecte personale - pensule, violoncelul, arme, masti, costume, precum si colectia de arta a pictorului.

Theodor Aman se numara printre clasicii artelor plastice romanesti, activitatea sa desfasurandu-se si pe plan didactic. Alaturi de Gh. Tattarescu, el a fost fondatorul si directorul Scolii de arte frumoase din Bucuresti, infiintata in 1864. Dintre numeroasele sale opere, aici sunt expuse: "Hora Unirii", o ampla compozitie. Consacrata actului istoric din 1859, in care artistul a inclus si familia sa, portrete (Tudor Vladimirescu, Mihai Viteazul, Enachita Vacarescu), tablouri de gen, acuarele, desene si gravuri.

Ornamentatiile exterioare ale casei, conceputa in stil neoclasic italian au fost realizate de Aman insusi, dovedit a fi nu numai primul reprezentant de seama al picturii noastre clasice ci si un priceput sculptor.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

theodor aman desene gravuri violoncelul costume gh tattarescu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1523 (s) | 34 queries | Mysql time :0.032859 (s)