News Flash:

Obiceiuri culinare in vacanta: 10 reguli internationale care te feresc de gafe

5 Martie 2012
1530 Vizualizari | 0 Comentarii
Stim ca nu trebuie sa ne tinem coatele pe masa sau sa mestecam cu gura deschisa. Si ca furculita sta in stanga si cutitul in dreapta. Dar cand pleci in vacanta peste hotare, lucrurile ar putea deveni ceva mai complicate. Daca vrei sa eviti privirile rautacioase ale localnicilor, specialistii te sfatuiesc sa te informezi inainte cu privire la eticheta locala.

Budget Travel iti prezinta cateva exemple de "asa nu" atunci cand vine vorba de obiceiurile culinare in vacanta. Poate in loc de privirile acuzatoare ale localnicilor, vei primi cateva zambete. Unele reguli te-ar putea surprinde!

1. Thailanda: Lingura este tacamul de baza. Eticheta spune ca nu ai voie sa mananci direct cu furculita, mai ales cand vine vorba de orez. Aceasta se foloseste doar pentru a te ajuta, respectiv pentru a impinge mancarea in lingura.

Exceptii: Anumite preparate specifice regiunii nordice sau nord-estice se mananca de obicei direct cu mainile. Cum recunosti un astfel de preparat? De exemplu, daca orezul are o consistenta mai lipicioasa, atunci renunta la tacamuri.

De asemenea, daca mananci preparate ce nu au legatura cu orezul, atunci poti folosi linistit furculita.

Oricum ar fi, nu folosi betisoarele chinezesti cand mananci orez in Thailanda.

2. Japonia: Nu lasa betisoarele infipte vertical in bolul cu orez. Cand vrei sa faci o pauza intre inghitituri, betisoarele trebuie asezate impreuna langa bol. Nu in alta parte, a spus Mineko Takane Moreno, specialist in bucataria japoneza, decat daca exista un loc special indicat pe masa.

Trebuie sa eviti sa infigi perpendicular betisoarele in orez. De ce? In Japonia un astfel de bol, cu betisoare infipte vertical, se foloseste in timpul funerariilor. Asa ca, daca vrei sa fii sigur ca eviti vreo gafa, mai bine ceri o furculita.

Totodata, evita sa transferi mancarea unei alte persoane prin intermediul betisoarelor si nici nu le folosi ca accesorii de prins parul.

3. Georgia: La petrecerile traditionale este nepoliticos sa sorbi vinul.  La evenimentele pe care georgienii le numesc supra (sarbatori sau petreceri traditionale), vinul se bea numai cand se tine un toast. Prin urmare, ar fi bine sa astepti aceste momente... dupa care trebuie sa bei tot vinul din pahar. Nu te ingrijora, in general paharele sunt mai mici.

4. Mexic: Nu mananci tacos cu furculita si cutitul. E ca si cum ai manca o shaorma (stil sandwich) cu tacamurile. Nu vrei sa iti patezi tricoul cu salsa si boabe de fasole? Dificil. Mexicanii considera ca a manca tacos cu tacamurile este un gest prostesc si un semn de snobism - ca si cum ai manca un hamburger cu tacamuri de argint. Asa ca fii politicos si foloseste mainile.

5. Italia: Cappuccino se bea inainte de amiaza. Unii italieni considera ca aceasta bautura poate "supara" stomacul daca este servita in a doua parte a zilei, altii cred ca ar putea inlocui integral o masa (pentru ei este ceva uzual ca micul dejun sa contina doar un cappuccino si cel mult un croissant).

Oricum ar fi, italienii nu prea beau cappuccino dupa ora 15.00 - si in nici un caz dupa o cina copioasa. Daca faci asta, vei fi imediat incadrat la categoria "turisti". Daca vrei mai multa apreciere de la localnici, poti sa inlocuiesti cappuccino-ul cu un espresso.

De asemenea, daca iti comanzi o pizza sau o portie de pasta si ospatarul nu te intreaba daca vrei parmezan, atunci ar fi de preferat nici sa nu ceri. Pentru italieni, a adauga parmezan pe pizza e ca si cum ai comite un mare pacat. In plus, multe dintre pastele lor traditionale nici nu se potrivesc cu parmezanul.

6. Franta: Nu manca painea ca gustare, inainte de celelalte preparate. Francezii prefera sa manance painea impreuna cu celelalte mancaruri servite la masa, mai ales cu branzeturile de la desert. 

7. China: Nu invarti pestele in farfurie. Poate ca acasa si in alte parti e in regula sa intorci pestele odata ce ai terminat de mancat pe o parte, insa in China, si mai ales in sud si Hong Kong, gestul este catalogat de rau augur. Asta pentru ca intoarcerea pestelui de pe o parte pe alta inseamna "dao yue" in chineza, adica "ghinion". In plus, daca faci asta e ca si cum ai zice ca barca pescarului se va rasturna.

Ce fac superstitiosii? Scot oasele si "isi curata calea" spre cealalata jumatate a pestelui.

8. Chile: Nu se mananca niciodata cu mainile. Nu, nici cartofii prajiti! Aici manierele sunt un pic mai stricte decat in alte tari sud-americane. Daca pur si simplu esti tentat sa mananci cartofii prajiti cu mana, abtine-te! In Chile localnicii vor sa asimileze cat mai mult din cultura europeana, asa ca prefera tacamurile.

9. Coreea: Daca o persoana in varsta iti ofera ceva de baut, ridica paharul cu ambele maini. Asa iti arati respectul fata de batrani. Dupa ce ti s-a turnat bautura respectiva in pahar, trebuie sa iti intorci putin capul si sa iei o inghititura discreta.

De asemenea, daca esti la masa cu mai multe persoane, printre care si batrani, nu este politicos sa incepi sa manaci inainte celui mai batran barbat de acolo (si nici nu poti pleca de la masa pana cand acea persoana a terminat de mancat).

10. Rusia: Vodca nu se combina cu alte bauturi. De regula vodca se bea simpla, chiar fara gheata. Daca adaugi alta bautura peste este ca si cum i-ai distruge puritatea (se accepta doar daca e vorba de bere - amestecul dintre bere si vodca se numeste yorsh).

Si nu ar fi indicat sa refuzi un pahar de vodka! In Rusia, daca cineva iti ofera un pahar cu vodca e un semn de prietenie si incredere, asa ca nu ar fi o idee prea buna sa refuzi (fara un motiv imbatabil).

Sursa: dailybusiness.ro
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0920 (s) | 35 queries | Mysql time :0.014563 (s)

loading...