News Flash:

Orasul Alba Iulia - VIDEO

12 Decembrie 2011
2625 Vizualizari | 0 Comentarii
Orasul Alba Iulia

Denumit in urma cu multi ani Balgrad sau Balgarad, Alba Iulia este un municipiu situat pe raul Mures, resedinta judetului Alba ce are in componenta localitatile Oarda si Paclisa. Alba Iulia a fost prima capitala a celor trei provincii romanesti, capitala de jure sub Sigismund Báthory, precum si sub sceptrul unificator al marelui voievod Mihai Viteazul. La Alba Iulia a avut loc Marea Adunare Nationala de la 1 Decembrie 1918, care a stat la baza infaptuirii unirii Transilvaniei si a Banatului cu Regatul Romaniei. In anul 1922 a avut loc la Alba Iulia ceremonia oficiala de incoronare a regilor Romaniei Mari, Ferdinand I si Maria, moment care a consfintit importanta istorica a orasului si rolul de capitala istorica, capitala de suflet a tuturor romanilor.

Municipiul Alba Iulia este situat la o altitudine de 270m, la o distanta de 340 km de Bucuresti, 100 km de Cluj, 70 km de Sibiu si la 241 km de Arad. Municipiul este asezat in perimetrul format de raul Ampoi, raul Sebes, crestele muntilor Apuseni si Podisul Transilvaniei.

Partea de vest a orasului este strajuita de inaltimile impadurite ale Muntilor Metalici cu Varful Mamut (630 m). Spre est, peste Mures, se disting dealurile argiloase de culoare rosiatica ale podisului ardelean, erodate de raurile Mures, Sebes si Secas, acestea formand un sir de rape cu forme interesante si vegetatie rara. Spre partea de sud se vad culmile muntilor Sebesului, cu Varful Surianu (2245) si cu varful Patru (2130). Municipiul Alba Iulia este asezat in centrul podisului ardelean, 330m altitudine, intr-o zona de interferenta a dealurilor ce coboara din Muntii Trascaului cu sesurile din valea cursului mijlociu al Muresului.

Dupa cucerirea Daciei de catre Traian, orasul s-a numit Apulum, iar fortificatia dacica preexistenta a fost extinsa prin efortul soldatilor Legiunii a XIII-a Gemina stationate aici. Ruinele zidului dacic si al impresionantei porti sunt foarte bine conservate si pot fi vizitate in "Traseul celor trei fortificatii" din cartierul Cetate. Mihai Viteazu si-a facut intrarea triumfatoare la Alba Iulia pe 1 noiembrie 1599, primind cheile fortaretei de la episcopul Napragy, stabilind aici prima capitala vremelnica a tuturor romanilor. Numele orasului a fost asociat ulterior cu dezideratul de unitate a romanilor, desavarsita la 1 decembrie 1918, prin decizia Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia.

In anul 1933 orasul nord-italian Alessandria a donat orasului Alba Iulia o copie a "Statuii Lupoaicei" ("Lupa Capitolina"), ca semn al mostenirii culturale latine comune. La data de 13.04.2007 a avut loc inaugurarea oficiala a „Pietei Allessandria" in Alba Iulia, in care este amplasata statuia „Lupa Capitolina", ca simbol al infratirii dintre Alba Iulia si Alessandria. In urma reformei administrative din 1968 orasul a devenit municipiu. La 1 decembrie 1990, la Alba Iulia s-a sarbatorit pentru prima oara ziua nationala a Romaniei.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Video


alba iulia mihai viteazul ferdinand i maria muntilor apuseni traian
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1022 (s) | 34 queries | Mysql time :0.039649 (s)