News Flash:

Orasul Bistrita - VIDEO

12 Decembrie 2011
4055 Vizualizari | 0 Comentarii
Orasul Bistrita

Atestata documentar din anul 1241, Localitatea Bistrita a primit drepturi orasenesti de la 1353. A fost un important centru comercial medieval, fiind una din cele 7 cetati ale Transilvaniei (Siebenbürgen). Dupa 1944 populatia germana (saseasca) a orasului a fost deportata in Rusia. De acolo sasii au preferat sa emigreze in Germania sau in Austria. Putini s-au intors pe meleagurile natale. Dintre cei intorsi, cei mai multi au emigrat dupa anul 1989. Bistrita este resedinta judetului Bistrita-Nasaud, Transilvania, si cel mai mare oras din acest judet, cu o populatie de 86.109 Incepand de la sfarsitul secolul al XIII-lea, Bistrita cunoaste perioade de inflorire si dezvoltare economica, intrerupte de nenorociri si razboaie. Astfel , in 1241 - 1242, tatarii, in drumul lor spre centrul Europei, devasteaza orasul si imprejurimile.

Din 1353, Bistrita are dreptul de a tine targ anual de 15 zile si de a avea pecete proprie (cap de strut incoronat, cu o potcoava de aur in cioc), care era si o confirmare a ocupatiilor cele mai importante - mestesugaritul si comertul. Nesiguranta vremurilor determina ridicarea zidurilor cetatii, astfel ca in anul 1465 orasul avea 18 turnuri si bastioane aparate de mestesugarii orasului grupati in bresle. In aceasta perioada Bistrita devine unul din cele mai importante orase din Transilvania alaturi de Sighisoara si Sibiu.

Dezvoltarea puternica a orasului in secolele trecute este dovedita de o serie de constructii arhitecturale, unele pastrate pana in zilele noastre: Biserica gotica, cu turnul de 75 de metri, domina si astazi orasul. Constructia acestei biserici a inceput in 1470, si a durat aproape 100 de ani (pana in 1564), fosta biserica a minoritilor din secolul al XIII-lea, complexul comercial Sugalete, casa Argintarului ridicata in secolul al XVI-lea, zidurile vechii cetati a Bistritei si Turnul dogarilor - unul din bastioanele de aparare ale orasului.

Municipiul Bistrita este situat in partea de nord-est a Podisului Transilvaniei, in Depresiunea Bistritei si este strabatut de raul Bistrita. Principala cale de acces este drumul european E58 (DN17) care face legatura intre Transilvania si Moldova. Municipiul este amplasat pe un teren plan, la o altitudine de 356 m. Bistrita este inconjurata de coline acoperite cu intinse livezi. Ocupa o suprafata de 14.547 ha, impreuna cu cele sase localitati componente: Unirea (5 km), Slatinita (10 km), Ghinda (8km), Viisoara (5 km), Sigmir (6 km), Sarata (10 km).

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Video


localitatea bistrita bistrita dezvoltare economica 18 turnuri coline
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1183 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018963 (s)