News Flash:

Orasul Braila

13 Aprilie 2012
2188 Vizualizari | 0 Comentarii
Orasul Braila

Situat in sud-estul Romaniei, resedinta judetului cu acelasi nume, Braila se afla pe malul stang al Dunarii, la distanta de aproximativ 20 de kilometri de Galati. Orasul a fost ocupat de turci in 1538-1540, fiind (raia sau kaza) de la 1554 pana la sfarsitul razboiului ruso-turc din 1828 - 1829, perioada in care este numit Ibrail. In secolul al XV-lea numele Brailei este amintit sub forma Breil, intr-o mentiune a Cancelariei Voievodului "Ttibor din Transilvania". Perioada de maxima inflorire o are la inceputul secolului XX, cand este un important port de intrare-iesire a marfurilor din Romania. Este accesibil navelor maritime de dimensiuni mici si medii.

Orasul vechi se afla in spatiul delimitat de Dunare si actuala Strada a Unirii (fosta a Cetatii), ce urmeza si azi traseul fostului zid al orasului. Dupa readucerea in cuprinsul Tarii Romanesti a orasului, in 1829, autoritatile ruse de ocupatie au hotarat retrasarea planului urbanistic, plan ce viza asezarea noilor strazi sub forma unui arc semicerc, fiecare strada urmand sa porneasca de la Dunare si sa se opreasca tot la Dunare. Astfel se prezinta si astazi Bulevardele Cuza Voda, Independentei si Dorobantilor, dar si strazile Plevnei, Rahovei, Grivitei si Stefan cel Mare. De altfel, Braila este unul din putinele orase din tara care a pastrat neschimbate denumirile strazilor in ultimii 130 de ani, aceste nume nefiind schimbate nici in perioada comunista.

De asemenea, orasul pastreaza neschimbate foarte multe cladiri din secolul al XIX-lea, fiind o adevarata rezervatie arhitectonica pentru cei interesati. Dupa anul 2000 s-au facut resimtite rezultatele dezvoltarii mult prea ambitioase, nejustificate si disproportionate a industriei. Multe din reperele industriale de referinta si-au inchis total sau partial portile. Aceasta a dus la deprecierea, mai accentuata decat la nivel national, a nivelului de trai si al gradului de dezvoltarea al urbei. Braila nu este un oras-muzeu, dar vizitatorii sai simt magia, legendele si istoria orasului care sunt prezente pretutindeni.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

braila orasul vechi tarii romanesti bulevardele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1165 viz    0 com
3938 viz    0 com
1785 viz    0 com
4101 viz    0 com
2078 viz    0 com
2477 viz    0 com
3000 viz    0 com
1094 viz    0 com

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1093 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013290 (s)