News Flash:

Orasul Brasov

19 Noiembrie 2011
3566 Vizualizari | 0 Comentarii
Orasul Brasov

Unul dintre cele mai importante oprase montane din Romania, Brasovul este resedinta si cel mai mare municipiu al judetului Brasov, Romania. Statiunea de iarna Poiana Brasov se afla la 12km distanta de centrul municipiului, dispunand de o infrastructura dezvoltata pentru practicarea sporturilor de iarna. Patron al orasului este considerata a fi Fecioara Maria. Statuia acesteia se afla pe unul dintre contraforturile Bisericii Negre, indreptat spre Casa Sfatului, avand stema Brasovului sculptata dedesubt in relief. In acest oras a fost confectionata si instalata o copie a „Statuii Lupoaicei" („Lupa Capitolina"), simbolul latinitatii poporului roman.

Brasovul se afla in centrul tarii, in Depresiunea Brasovului, situat la o altitudine medie de 625 m, in curbura interna a Carpatilor, delimitat in partea de S-SE de masivele Postavaru care patrunde printr-un pinten (Tampa) in oras si Piatra Mare, la 161 km de Bucuresti. Este accesibil cu automobilul/autobuzul sau cu trenul. In apropierea sa se gasesc localitatile Predeal, Busteni, Sinaia, Fagaras si Sighisoara. Municipiul are o suprafata de 267,32 km². Treptat, in procesul de dezvoltare, Brasovul a inglobat in structura sa satele Noua, Darste, Honterus (astazi cartierul Astra) si Stupini. De asemenea, pe langa Tampa, municipiul a mai inconjurat si Dealul Sprenghi, Dealul Morii, Dealul Melcilor, Dealul Warthe, Straja (Dealul Cetatii) si Dealul Pe Romuri, Stejarisul si chiar inglobeaza in structura sa varful Postavaru. Prin inglobarea in structura sa a varfului Postavaru, Brasovul este orasul aflat la cea mai mare altitudine din Romania.

Prin municipiul Brasov trec paraul Graft, (numit si Pietrele lui Solomon in partea lui superioara), paraul Valea Tei, Valea Racadau, Valea Plopilor cu Valea Scurta, Valea Florilor, Valea Gorganu, Raul Timisul Sec si Canalul Timis. Flora municipiului nu difera de cea a judetului. Animalele salbatice sunt rare, traind retrase in padurile din imprejurimi. Turistii care se aventureaza in acestea sunt avertizati ca pot intalni ursi, lupi sau vulpi. Muntele Tampa este declarat rezervatie naturala (203,4 ha) care protejeaza cateva specii de plante rare si endemice.

Stilurile arhitecturale variaza, de la preromantic (Cetatea Brasovia), romanic (Biserica Sf. Bartolomeu), gotic (Biserica Neagra), clasic (Poarta Ecaterinei), renascentist (astazi mai putin observat, datorita renovarilor, caracteristic portilor cu bolta rotunda, interiorul Casei Sfatului), la baroc (casele secolului XVIII, in special fatada Casei Sfatului si stucaturile locuintelor din schei; catedrala romano-catolica), rococo vienez, neo-renastere, neo-baroc (secolul XIX; toate palatele din Brasov sunt construite in acest stil), Art Nouveau, brancovenesc (Biblioteca Judeteana, casele din Schei care au apartinut familiilor domnitoare din Tara Romaneasca) si modern (constructiile de dupa 1980).

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

brasovul poiana brasov fecioara maria bisericii negre tampa predeal
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1024 (s) | 23 queries | Mysql time :0.041947 (s)