News Flash:

Orasul Craiova

5 Noiembrie 2011
2871 Vizualizari | 0 Comentarii
Craiova

Resedinta judetului Dolj, Craiova mai este denumita si "capitala Olteniei", orasul fiind situat in sudul Romaniei, pe malul stang al Jiului. Conform ultimului comunicat al Institutului National de Statistica, la data de 1 ianuarie 2009 orasul avea o populatie de 298.928 de locuitori. Craiova face parte din Campia Romana, mai precis din Campia Olteniei care se intinde intre Dunare, Olt si podisul Getic, fiind strabatuta prin mijloc de Valea Jiului. Orasul este asezat aproximativ in centrul Olteniei, la o distanta de 227 km de Bucuresti si 68 km de Dunare. Craiova are cel mai mare cartier, din punct de vedere al numarului de locuitori, din tara (exceptand cartierele Bucurestiului). Cartierul Craiovita Noua numara 107.997 locuitori la recensamantul din 2002.

Originea numelui actual al orasului este subiectul multor controverse si pluteste in legenda; singurul lucru care se poate spune cu certitudine este ca numele vine de la slavonescul "kralj" (rege, crai). Dupa unii, numele ar veni de la Craiul Iovan (Ionita Asan), mezinul fratilor Petru si Asan, care devine pentru o perioada imparat al imperiului vlaho-bulgar, dar care, potrivit cronicii grecesti a lui Nicetas Choniates Akominatos, este nevoit sa se refugieze la sfarsitul domniei la nord de Dunare, unde devine "domn peste niste vlahi din neamul lui". Teoria potrivit careia Craiova devine capitala noii formatiuni pe care a intemeiat-o el este sustinuta de cercetatori ca L. Candea si V. Oghina, dar si de unele legende locale legate de lacul Craiovita si fata craiului inecata. Bogdan Petriceicu-Hasdeu fixeaza originile numelui orasului in epoca cneazului Ioan, care apare pe Diploma Ioanitilor, cnezat inghitit apoi de voievodatul lui Litovoi.

Biserica Madona Dudu, catedrala Maicii Domnului, este un adevarat loc de pelerinaj. Ridicata intre anii 1750-1756, biserica a fost refacuta in 1844 dupa ce a fost distrusa de cutremurul din 1831. Cea mai veche constructie din zona Craiovei care s-a pastrat, atestata ca atare, este manastirea Cosuna - Bucovatul Vechi. Ea se inscrie in categoria constructiilor religioase-monumente din Tara Romaneasca. Astazi, in interiorul cladirii civile a manastirii se afla o bogata colectie de odoare ale artei medievale din Oltenia. Alte biserici importante sunt: Biserica Sfantul Ilie, Biserica Tuturor Sfintilor, Biserica Sfantu Gheorghe Vechi, Manastirea Obedeanu, Biserica Mantuleasa, Biserica Sfantul Nicolae, Biserica Evanghelica, Catedrala Sfantul Dumitru.

Casa Baniei este cea mai veche cladire laica existenta azi in oras, datand din anul 1699; dupa aprecierile istoricilor de arta, ea continua una mai veche, din secolul al XV-lea, cladita de Barbu Craiovescu.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

craiova mai este capitala olteniei campia romana valea jiului dunare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

3544 viz    0 com
5016 viz    0 com
1578 viz    1 com
1536 viz    0 com
1728 viz    0 com
1109 viz    0 com
1489 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0917 (s) | 34 queries | Mysql time :0.015326 (s)