News Flash:

Orasul Satu Mare

21 Octombrie 2011
1431 Vizualizari | 0 Comentarii
Orasul Satu Mare

Satu Mare este resedinta si cel mai mare oras al judetului Satu Mare. Avea o populatie de 115.142 locuitori in 2002. Descoperirile arheologice din Tara Oasului, Ardud, Medies, Homorod, Lazuri etc. au scos la lumina o multime de dovezi privind asezarile din epoca pietrei si a bronzului; exista, de asemenea, dovezi privind continuitatea locuirii acestor tinuturi de catre comunitatile geto-dacice dupa cucerirea romana.

Mai tarziu, aceste teritorii constituiau o parte a voievodatului condus de Menumorut, una dintre cetatile de aparare din secolul al X-lea fiind la Satu Mare (Castrum Zotmar), dupa cum mentioneaza cronica lui Anonymus. In jurul vetrei orasului - Villa Zotmar - locuita de bastinasi, s-au asezat colonisti teutoni adusi la 1006 de regina Ghizela, iar mai apoi, colonisti germani stabiliti dincolo de Somes, in orasul Mintiu.

In ceea ce priveste viata culturala, judetul Satu Mare are o traditie bogata si o retea de institutii de cultura constand in teatre, o filarmonica, 60 de biblioteci publice (la nivel de judet) cu un fond de carte de peste 1.000.000 exemplare, 2 cinematografe, patru case de cultura multi-functionale, 17 muzee (inclusiv unul dedicat pastrarii traditiilor populatiei de origine germana), doua galerii de arta si un centru de promovare a creatiei. Sistemul educational al orasului este bine dezvoltat in judet, existand 274 de scoli si licee.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

satu mare menumorut villa zotmar viata culturala
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1085 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013590 (s)