News Flash:

Palatul Baroc - Oradea

28 Decembrie 2011
1023 Vizualizari | 0 Comentarii
Palatul Baroc

Cunoscut si ca Palatul Baroc din Oradea, Palatul Episcopiei Romano-Catolice este unul din cele mai valoroase edificii construite in stil baroc pe teritoriul Romaniei. Impreuna cu Bazilica Sf. Maria si Sirul Canonicilor, cele trei obiective formeaza impreuna cel mai important complex baroc din Romania, precum si unul din cele mai reprezentative ale Europei.

Interioarele palatului impresioneaza prin rigoarea organizarii spatiale si sobrietatea decorativa, caracteristici ce se regasesc prezente in holul central si la nivelul etajului de referinta din configuratia cladirii, spre care se accede printr-o scara monumentala. Aici se afla Sala festiva, impozanta prin volumetrie si prin decorurile pictate datorate lui Francisc Storno (1879), de inspiratie renascentista, si Capela Palatului, unde se pastreaza picturi semnate de plasticianul de origine bavareza, Johann Nepomouk Schöph.

Acesta, pe tavanul capelei, reconstituie printr-un desen expresiv si un colorit bine temperat bolta cereasca, iar in panza de deasupra altarului reda tema sfantului Carol Boromaeus rugandu-se in timpul epidemiei de ciuma, ambele picturi innobiland incaparea respectiva. In ceea ce priveste restul camerelor de la etajul I, acestea se individualizeaza prin solutii decorative si de ambientare interioara in maniera barocului austriac: pilastri terminati in capiteluri corintice, stucaturi de o diversitate a formelor ornamentale remarcabila, sobe de faianta glazurata ce se disting prin proportii si rezolvari estetice aparte, semineuri placate cu marmura colorata.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

palatul baroc interioarele sala festiva capela palatului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2206 viz    0 com
1056 viz    0 com
3549 viz    0 com
2157 viz    0 com
2257 viz    0 com
1256 viz    0 com
2172 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0744 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012880 (s)