News Flash:

Palatul Culturii – Iasi

8 Septembrie 2011
2685 Vizualizari | 0 Comentarii
Palatul Culturii

Un adevarat simbol al Iasului, Palatul Culturiia fost inaugurat, in 1926, de catre regele Ferdinand al Romaniei. Constructia a durat 20 de ani, fiind realizata in stil neogotic, dupa planurile arhitectului Ion D. Berindey, ajutat de arhitectii Xenopol si Cerchez, constructia Palatului a durat doua decenii.

Intrarea in palat se face printr-un turn donjon mare, cu creneluri si firide dominate de o acvila cu aripile desfacute. Elementele de interes turistic sunt: “Sala gotica”, “Sala Voievozilor”, “Sala Henri Coanda”. Orologiul cu carillon, instalat in turnul central, este dintr-un ansamblu de opt clopote care reproduc, din ora in ora, “Hora Unirii”. Legenda spune ca in proiectul initial erau prevazute 365 de camere, dar constructia are 298 incaperi cu o suprafata de aproximativ 36.000 m2. 

In “Sala Voievozilor”, situate la etajul 1, sunt picturi in stilul frescelor medievale din ctitoriile Moldovei. Tot la etajul I se afla sala “Henri Coanda”, ale carei lambriuri au fost executate dupa un proiect al marelui savant.

Afectat de cutremurul din 1940, Palatul a slujit in timpul celui de-al doilea razboi mondial drept cazarma a trupelor germane si ulterior, sovietice.

Astazi Palatul Culturii din Iasi este sediul Complexului Muzeal National “Moldova” Iasi si cuprinde: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu. In aripa de nord-est a palatului se afla Biblioteca Municipala Gheorghe Asachi.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

palatul culturii hora unirii sala voievozilor henri coanda
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0774 (s) | 35 queries | Mysql time :0.018353 (s)