News Flash:

Palatul Dicasterial - Timisoara

23 Septembrie 2011
2456 Vizualizari | 0 Comentarii
Palatul Dicasterial
Palatul Dicasterial a fost construita intre anii 1855-1860, fiind proiectat initial ca resedinta a guvernatorului Banatului. Cladirea adaposteste astazi sediul Judecatoriei Timisoara, Tribunalului Timis si al Curtii de Apel Timisoara. Palatul este construit pe trei niveluri. La inceput avea 273 de birouri, 34 de camere pentru servitori, 34 de bucătării, 65 celarii, 27 de magazii, acestea fiind grupate în jurul a trei curti interioare.

Se spune că acestă clădire are atâtea ferestre câte zile sunt într-un an. Numele de "Dicasterial" provine de la grecescul "dikasterion", care denumea în antichitate curtea cu juri, monumentul găzduind chiar şi în prezent instituţii juridice. Palatul Dicasterial se impune prin dimensiuni, singularitate si semnificatie, fiind unul din obiectivele turistice impresionante ale orasului Timisoara.

Fațadele sunt structurate în registre orizontale, ritmate doar prin sirul ferestrelor. Ornamentele de la ferestre se reduc la colonetele ce flanchează ferestrele de la primul etaj. Imobilul intervine în peisajul urban printr-o modificare de proporții a ambientului. Impunându-se prin dimensiuni, singularitate și semnificație, palatul exprimă pronunțat funcția de reprezentare care i-a fost atribuită.
Din cauza masivitatii cladirii si a constructiilor din vecinatate, palatul se poate vedea doar partial.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

palatul dicasterial palatul este dicasterial ornamentele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2883 viz    0 com
1921 viz    0 com
1454 viz    0 com
2758 viz    0 com
1439 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1128 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018779 (s)