News Flash:

Palatul Parlamentului - Casa Poporului

24 Octombrie 2011
2102 Vizualizari | 0 Comentarii
Casa Poporului

Cladirea Palatului Parlamentului se afla situata in partea centrala a Bucurestiului (in sectorul 5), pe locul care astazi se cheama Dealul Arsenalului, incadrat de strada Izvor la vest si nord-vest, Bulevardul Natiunile Unite spre nord,  Bulevardul Libertatii la est si Calea 13 Septembrie la sud.

Palatul Parlamentului din Bucuresti, Romania (cunoscut sub numele de Casa Poporului inainte de revolutie), masoara 270 m pe 240 m, 86 m inaltime, si 92 m sub pamant. Are 12 nivele la suprafata si alte 8 subterane. Conform Cartii de Recorduri Guinness, Palatul Parlamentului este cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil din lume, cea mai scumpa cladire administrativa din lume si cea mai grea cladire din lume, intrand de trei ori in cartea recordurilor.
Cladirea are o suprafata desfasurata de 330.000 m², inscriindu-se in "Cartea Recordurilor" la capitolul "Cladiri Administrative", pe locul 2 in lume dupa cladirea Pentagonului, iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai sai, pe locul 3 in lume, dupa cladirea de asamblare a rachetelor spatiale de la Cape Canaveral din Florida si dupa piramida lui Quetzalcoatl din Mexic. Pentru comparatie se poate mentiona ca aceasta cladire depaseste cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt.

Pe verticala se disting trei registre, care corespund totodata si unor zone functionale distincte:
Cladirea are aproximativ 1000 incaperi, dintre care 440 birouri, peste 30 sali si saloane, 4 restaurante, 3 biblioteci, doua parcari subterane, o sala de concerte, restul fiind camere de deservire.
Numele salilor si saloanelor din Palatul Parlamentului au fost alese dupa 1989, ele evocand evenimente importante din istoria poporului roman sau personalitati cunoscute pe plan mondial. Majoritatea sunt legate de aspiratia romanilor pentru Unire si de istoria parlamentarismului in Romania.

Dintre acestea, amintim Intrarea 13 Septembrie, Sala Drepturilor Omului, Galeria de Onoare si holul Intrarii Oficiale, Sala Nicolae Balcescu, Sala Nicolae Iorga, Sala A.I.Cuza, Sala Ion I. C. Bratianu, Sala Tache Ionescu, Sala Unirii, Sala C.A.Rosetti.

Din 1994 in cladire functioneaza Camera Deputatilor, dupa ce sediul initial al institutiei, Palatul Camerei Deputatilor, a fost donat de stat Bisericii Ortodoxe Romane. Incepand din 2004 aici se afla si Senatul Romaniei, initial fiind gazduit in fosta cladire a Comitetului Central al Partidului Comunist Roman. De asemenea, Palatul Parlamentului gazduieste in numeroasele sale sali si saloane, o intreaga varietate de evenimente, expozitii sau intalniri.
Palatul este deschis vizitarii de catre turisti si ofera si programe de vizitare in mai multe limbi de circulatie internationala.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dealul arsenalului palatul parlamentului casa poporului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1276 (s) | 34 queries | Mysql time :0.047662 (s)