News Flash:

Palatul Vulturul Negru - Oradea

28 Decembrie 2011
1854 Vizualizari | 0 Comentarii
Palatul Vulturul Negru

Construit intre 1907-1908 de arhitectii oradeni Marcell Komor si DezsÅ' Jakob, in stil secession, Palatul Vulturul Negru este cea mai importanta cladire a stilului sau, din Oradea, fiind un monument arhitectonic reprezentativ al municipiului. Cladirea cuprindea la vremea inaugurarii cazino, hotel, birouri, restaurant, grupate in trei corpuri asimetrice. In prezent, in cladire functioneaza un hotel, un cinematograf, o banca, si mai multe cluburi, cafenele si restaurante, fiind un loc important de intalnire pentru scena sociala din Oradea.

Fatada principala dinspre Piata Unirii este asimetrica, fiind formata din doua corpuri mari, inegale, ce releva cel mai bine stilul secession.

Fatada corpului din str. Independentei este mai ordonata si sobra. Motivul central il reprezinta un corp iesit, impartit in doua registre, care se termina in atic trilobat, avand un vitraliu in timpan. Vitraliul cu vulturul Negru, devenit o emblema a ansamblului, a fost executat in 1909, in atelierul oradean Neumann K. Hotelul Vulturul Negru este organizat in jurul unei curti interioare si are laturile spre Str. Independentei, Piata Unirii si culoarul din fata intrarii in pasaj. Conform proiectului din 1907 cladirea este tratata intr-o maniera baroca fiind inundata de elemente florale. Proiectul publicat in 1908 ne prezinta fatadele aproape identice cu cele realizate dar cu ornamentatie mai bogata, cu elemente decorative florale, curbilinii, vulturi si siluete umane.

La cladirea realizata ornamentica este mai retinuta. Este utilizata o larga gama ornamentala de la varful acoperisului pana la parter. S-a acordat o mare atentie tuturor detaliilor si simbolurilor utilizate. Spatiile interioare cel mai bogat decorate sunt salile de interes public, cele din corpul de pe Str. Independentei: hotelul, restaurantul, ansamblul salilor de spectacole si reuniuni, cafeneaua nu mai pastraza in prezent nimic din aspectul initial. Ornamentele sunt dispuse pe toate elementele interioare (plafoane, bolti, ferestre, usi, lambriuri, balustrade, pereti, coloane, sticla sablata sau vitralii). Motivele ornamentele utilizate sunt cele florale, preluate din arta populara, dar si zoomorfe - vulturi.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

fatada principala vitraliul spatiile interioare ornamentele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2478 viz    0 com
1005 viz    0 com
2167 viz    0 com
1026 viz    0 com
3502 viz    0 com
2134 viz    0 com
2219 viz    0 com
1230 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0823 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015787 (s)