News Flash:

Parcul National Ceahlau – Carpatii Orientali

2 Septembrie 2011
3761 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6540 RON (+0.0055)
USD: 4.1197 RON (+0.0336)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Parcul National Ceahlau

Parcul National Ceahlau este situat in Masivul Ceahlau, cel mai impunator munte din Carpatii Orientali, in partea centrala a acestora. Suprafata Parcului National Ceahlau este de 7.742 ha, din care 5.200 ha reprezinta suprafata forestiera si 600 ha reprezinta suprafata golului alpin cu pasune. In cuprinsul sau sunt incluse urmatoarele arii protejate: Rezervatia stiintifica “Ocolasul Mare”, Rezervatia stiintifica botanica “Polita cu Crini”. Monumente ale naturii: “Cascada Duruitoarea” si “Avenul Mare”.

Descriere Parcul National Ceahlau

Parcul National Ceahlau dateaza din 2004 si este cea mai tanara rezervatie naturala din Romania apartinand Masivului Ceahlau. Geologic, masivul este alcatuit din conglomerate, gresii si calcare. Aceste roci au dat nastere unui relief cu forme ciudate (turnuri, ace, piramide si polite): Turnu lui Butu, Panaghia, Polita cu Crini, Cascada Duruitoarea etc. Accesul in parc se poate face cu ajutorul potecilor turistice marcate ce pornesc din localitatile Izvoru Muntelui, Durau, Ceahlau, Tasca, Bicazu Ardelean, Izvoru Alb si Secu. Parcul National Ceahlau a fost infiintat in anul 1971 din dorinta de a pune sub ocrotire elemente ale cadrului natural ce prezinta o importanta deosebita stiintifica.


Parcul National Ceahlau poseda un bogat inventar floristic si faunistic, numeroase animale si plante ocrotite, declarate o parte din ele monumente ale naturii. Rezervatia mai prezinta importanta si datorita aspectului sau geologic si geomorfologic. Regulile de vizitare a Parcului National Ceahlau: accesul se face numai pe baza biletului de intrare care se procura prin punctele de acces in parc de la Durau si Izvoru Muntelui; vizitarea este permisa numai pe traseele turistice marcate; camparea pe teritoriul parcului se face numai dupa achitarea taxei de campare, in locurile amenajate (vecinatatea cabanei Dochia); aprinderea focului este permisa in zonele de campare daca acestea sunt prevazute cu dispozitive speciale care sa nu permita arderea vegetatiei; sunt interzise adunatul si defrisarea vegetatiei lemnoase pentru aprinderea focului; este interzisa abandonarea deseurilor, exceptie facand locurile special amenajate; este interzisa taierea, ruperea sau scoaterea din radacini a arborilor, puietilor sau lastarilor, precum si insusirea celor rupti sau doborati de fenomene naturale sau de catre alte persoane; accesul cainilor in parc este permis numai in conditile in care acestia sunt tinuti permanent in lesa si cu achitarea tarifului de intrare pentru caini; este interzisa distrugerea sau degradarea panourilor informative si indicatoare, precum si a placilor, stalpilor sau a semnelor de marcaj de pe traseele turistice. In scopul asigurarii creerii unor zone de conservare si ocrotire a genofondului vegetal si animal existent, precum si a unui cadru adecvat efectuarii de cercetari si vizite stiintifice, s-a instituit un regim special de protectie pentru o zona de cercetare stiintifica situata pe Masivul Ceahlau, in suprafata de 5.830 ha, cuprinsa intre Complexul Lespezi, Piciorul Schiop (la vest de Cabana Dochia) si Scaunele Zeilor – Ocolasul Mare la sud.  Parcul National Ceahlau este unul dintre putinele complexe carpatine in care se mai gasesesc inca esantioane nealterate ale naturii, lucru deosebit de important si de apreciat totodata. Poate ca de aceea Parcul National Ceahlau reprezinta una dintre cele mai frumoase atractii turistice montane din aceasta zona a tarii.


Parcul National Ceahlau adaposteste ecosisteme montane de o mare valoare, avand o continuitate in  toate subzonele, cuprinzand specii floristice si faunistice de o mare varietate si bogatie. Flora vasculara din Rezervatia Naturala Ceahlau contine 1.097 specii si 206 subspecii inventariate pana acum, ceea ce reprezinta o importanta acumulare floristica, deoarece reprezinta aproximativ 30% din flora Romaniei si 60% din flora judetului Neamt. Valoarea  stiintifica a masivului creste prin existenta numeroaselor raritati floristice, dintre care 61 de specii sunt protejate prin lege, monumente ale naturii, endemite, specii rare, relicte ale erei glaciare. Dintre speciile rare, din flora tarii, ocrotite prin lege mentionam: Leontopodium alpinum, Cypripedium calceolus, Nigritella nigra, N.rubra, Taxus baccata, Larix decidua ssp.carpatica, Trollius europaeus.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

carpatii orientali
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

3465 viz    0 com
3431 viz    0 com
2570 viz    0 com
1873 viz    0 com
1789 viz    0 com
2765 viz    0 com
1645 viz    0 com
2669 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1103 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013951 (s)