News Flash:

Parcul National Cozia - Carpatii Meridionali

11 Aprilie 2012
2027 Vizualizari | 0 Comentarii
Parcul National Cozia 1

Parcul National Cozia se gaseste in partea central sudica a Carpatilor Meridionali, marginit la nord de Depresiunea Lovistei, stravechea Terra Loystha, o vasta arie incarcata de istorie, cu multe localitati, organizate odinioara in tinutul lui Seneslau, unde populatia continua traditiile si obiceiurile stravechi. Intreaga suprafata de 17.100 ha a parcului National Cozia se afla in judetul Valcea, acest munte, dupa unele legende, ar fi misterisul Kogaion, muntele sfant al dacilor.

Infiintarea Parcului National Cozia poate atrage turisti si vizitatori punand in evidenta si celelalte valori ale patrimoniului cultural din zona. Parcul National Cozia poate aduce beneficii comunitatilor din zona prin dezvoltarea ecoturismului si a turismului rural.


Spectaculozitatea este data de biodiversitatea peisajului. Gorunul se intalneste pana la inaltimi mari, alaturi de salcamul pitic si de mesteacanul de Cozia.


La vest, Parcul National Cozia este separat de restul Muntilor Capatanii prin culmile: Frasineiului, Dosul Pamantului si Valea lui Stan, la sud, parcul este delimitat de dealurile subcarpatice prin Depresiunea Jiblea - Berislavesti, iar la est, versantii abrupti ai Coziei, impunatori ai Sturului si Pietrei Soimului, il delimiteaza de Muscelele Topologului prin Saua Grosilor si mai la nord, se invecineaza cu Depresiunea Poiana.


Parcul are numeroase formatiuni stancoase deosebit de spectaculoase si cu nume sugestive: Varful Bulzu (1.560 m), Turtudanele Urzicii, abrupturile Gardului, Caprariile, Matariile, Sfinxul Coziei, Pietrele Vulturilor, Pietrele Rosiei, Coltii Foarfecii, Turnul lui Traian, Turnul lui Teofil, Portile de Piatra ale Coziei.


Speciile de plante ocrotite pe care le gasim in aceasta zona sunt reprezentate de floarea de colt, iedera alba, precum si un relict glaciar.


Speciile ocrotite de mamifere sunt reprezentate de lup, vulpe, pisica salbatica, ras, jder de copac, arici, jder de piatra, veverita, urs, cerb carpatin, mistret si capra neagra.


Flora parcului este extrem de bogata, fiind identificate circa 930 de specii. Dintre arahnide, este remarcabil pseudoscorpionul Neobisium carpathicum, de origine mediteraneana, aflat aici la limita nordica a arealului sau. Zona este locuita din cele mai vechi timpuri, dovada stand castrul roman de la Arutela. Manastirile de aici sunt cunoscute in intreaga ortodoxie, mai cu seama cea de la Cozia, remarcabil monument istoric si arhitectonic.


O alta caracteristica a regiunii tine de izvoarele termale, datorita carora sa dezvoltat aici o intreaga retea balneara, cele mai cunoscute statiuni fiind Calimanesti si Caciulata.
In spatiul biogeografic din zona Cozia, Naratu, Doabra se gasesc suprafete apreciabile de ecosisteme naturale si care trebuie pastrate ca atare si pe viitor. Aici intalnim elemente naturale cu o valoare deosebita sub aspect geologic, fizico-geografic, floristic, faunistic si hidrologic care ofera posibilitatea cercetarilor stiintifice, desfasurarii unor activitati educative, recreere si turism.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

carpatilor meridionali depresiunea lovistei misterisul kogaion
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2128 viz    0 com
2032 viz    0 com
4926 viz    0 com
2380 viz    0 com
2373 viz    0 com
3929 viz    0 com
4426 viz    0 com
2939 viz    0 com

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0995 (s) | 24 queries | Mysql time :0.018654 (s)