News Flash:

Parcul Natural Muntii Maramuresului - FOTO

19 Martie 2017
891 Vizualizari | 0 Comentarii
Parcul Natural Muntii Maramuresului este o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a V-a IUCN (parc natural de tip peisaj terestru), situat in nord-estul judetului Maramures, pe teritoriul administrativ al oraselor Borsa si Viseu de Sus si al comunelor Poienile de sub Munte, Repedea, Petrova, Bistra, Moisei si Viseu de Jos.
Parcul natural se afla in extremitatea central-nordica a Romaniei (in imediata apropiere a granitei cu Ucraina) si cea nord-estica a judetului Maramures, in Muntii Maramuresului, grupa muntoasa a Carpatilor Maramuresului si Bucovinei, ce apartin lantului muntos al Carpatilor Orientali.
Muntii Maramuresului (cel mai inalt masiv montan aflat la granita nordica a tarii, ce atinge altitudinea maxima de 1.957 m. in Varful Farcau) se afla in partea nordica a Orientalilor, invecinandu-se la est cu Obcinele Bucovinei, la sud cu Muntii Rodnei si Depresiunea Maramuresului, iar la nord cu Masivul Rakhiv, din tara vecina, Ucraina.
Parcul natural cu o suprafata de 148.850 hectare a fost declarat arie protejata prin Hotararea de Guvern nr. 2151 din 30 noiembrie 2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 38 din 12 ianuarie 2005 (privind instituirea regimului de arie naturala protejata pentru noi zone) si se suprapune sitului Natura 2000 - Muntii Maramuresului.
Vezi si Muntii Bihorului - Carpatii Occidentali 
Aria naturala protejata reprezinta un areal montan (paduri, pajisti, goluri alpine, stancarii si vaii) bogat in flora constituita din gorunete si fagete, molidisuri, jnepenisuri si ierburi; si o fauna bine reprezentata de mai multe specii de mamifere, pasari, reptile, amfibieni, pesti si insecte.
In parc sunt incluse rezervatiile naturale: Cornu Nedeii - Ciungii Balasinii, Poiana cu narcise Tomnatec - Sehleanu, Stancariile Salhoi - Zambroslavele si Varful Farcau - Lacul Vinderelu - Varful Mihailecu.
Parcul Natural Muntii Maramuresului reprezinta o zona montana cu o mare variatie reliefala, astfel: relief vulcanic atribuit perioadei mezozoice (in varfurile Farcau, Mihailecu), relief glaciar (in Pietrosul Maramuresului, Farcau, Mihailecu), relief periglaciar din perioada geologica a pleistocenului, relief dezvoltat pe calcare (in bazinul superior al vaii Repedea si in abrupturile varfurilor Farcau si Mihaileacu), precum si forme de relief dezvoltate pe sisturi cristaline (in bazinele vailor Vaserului si Ruscovei).
Parcul prezinta o culme geomorfologica principala fragmentata de mai multe varfuri (Farcau, Stogu, Mihailecu, Pop-Ivan), la care se adauga diverse forme de relief constituite din versanti calcarosi, abrupturi stancoase, versanti cu o singura panta (monoclinali), culmi domoale, doline, vai, mlastini (Taul Baitei), cheiuri, defileuri, circuri glaciare, pesteri si avene.
Din punct de vedere geologic parcul este constituit in cea mai mare parte din sisturi cristaline (micasisturi, gnaise, siricite, pegmatite, amfibolite in bazinele vailor Ruscova, Bistra, Vaser si Frumusaua) si flisuri (conglomerate, gresii si marne) negre (atribuite jurasicului superior) in culmile Varfului Farcau si in bazinele superioare ale vailor Vaserului si Ruscovei.
Muntii Maramuresului prezinta o arie naturala cu o diversitate floristica si faunistica ridicata, exprimata atat la nivel de specii cat si la nivel de ecosisteme terestre.
Vezi si Poiana Stanii – Muntii Ciucas 
In arealul parcului sunt intalnite clase de habitate de tip: paduri de molid, fag si brad; paduri dacice de fag si carpen cu coltisor (Dentaria bulbifera); paduri sud-est carpatice de fag si brad cu vulturica (Hieracium rotundatum); paduri de fag cu scrada (Festuca drymeja), paduri dacice de fag si carpen cu rogoz (Carex pilosa); paduri mixte de fag si tei argintiu cu rogozuri din specia Carex brevicollis; paduri de paltin frasin si ulm; paduri de gorun, fag si carpen; paduri geto-dacice de gorun, paduri de molid si brad cu vulturica; paduri aluviale cu salcie alba; tufarisuri dacice cu catina mica (Myricaria germanica); tufarisuri alpine boreale; tufarisuri de smardar si afin; tufarisuri de smardar cu jneapan, tufarisuri de ienupar; mlastini oligotrofe cu rogozuri de tipul Carex limosa; turbarii active; pajisti alpine si boreale pe substrat silicos; pajisti cu vegetatie de paius si laptiuca, pajisti cu unghia-pasarii si taposica; pajisti cu ovascior argintiu si cretisoara.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

muntii_maramuresului
arie protejata parc natural peisaj terestru judetului maramures
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1006 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013209 (s)