News Flash:

Pasul Prislop - Muntii Rodnei - FOTO

18 Septembrie 2014
2244 Vizualizari | 0 Comentarii
Pasul Prislop (din Maramures) este trecatoarea cea mai inalta din Carpatii Orientali, fiind situat pe DN18 la 1416 m altitudine si, care face legatura dintre Depresiunea Maramures situata spre vest-nord-vest si valea Bistritei Aurii (Moldova) situata spre est-sud-est.
Trecatoarea este situata intre Muntii Rodnei – aflati la sud si Muntii Maramuresului – aflati la nord, pe culmea dintre Preluca Tatarilor si varful Stiol (1611 m), intre orasul Borsa aflat la vest si satul Sesuri din comuna Carlibaba aflata la est. Partea pasului dinspre Maramures este mai abrupta, trecatoarea continuandu-se spre sud cu o panta mai domoala.
La nivelul anului 2013, carosabilul DN18 pe portiunea dintre Moisei si Iacobeni care include Pasul Prislop era extrem de degradat, necesitand ample lucrari de reabilitare.
Cea mai apropiata cale ferata este Linia 410 Viseu de Jos - Borsa, situata pe valea Viseului.
In apropiere spre vest se afla Pasul Setref – (situat intre Muntii Rodnei si Muntii Tibles) si spre sud-est Pasul Rotunda, situat intre Muntii Rodnei si Muntii Suhard.

Vezi si Muntii Tibau, un loc de VIS neexploatat de turisti - GALERIE FOTO 
Repere
Hanul si Manastirea Prislop
Aici se afla un han si o manastire (cu hramurile Schimbarea la Fata si Sfanta Treime, construita cu incepere din 1999 si data in folosinta din 2008). Langa biserica manastirii exista un cimitir militar unde se odihnesc 136 de ostasi, victime ale celor doua Razboaie Mondiale.
Hora de la Prislop
Pasul este in fiecare sfarsit de august in prima duminica dupa Adormirea Maicii Domnului, locul de desfasurare al festivalul interjudetean de folclor „Hora de la Prislop”. Acesta este un eveniment cu traditie, fiind mentionat in documente inca din anul 1738. Interzisa fiind o lunga perioada (din 1848), a fost reluata in 1968, prin eforturile profesorului de istorie si folcloristului Nicoara Timis si ale catorva intelectuali din Borsa.
Muzeul Radacinilor
La baza trecatorii (pe strada Preluca Tatarilor nr. 67 aproape de limita cu judetul Suceava, la confluenta Bistritei Aurii cu valea Vulcanescu) se afla intr-o casa batraneasca „Muzeul Radacinilor”, unde sunt expuse peste 100 de radacini de arbori cu forme bizare de arbori. Tot aici se gaseste si o camera in care sunt expuse diverse obiecte care le-au apartinut unor soldati cazuti aici in cele doua Razboaie Mondiale. Muzeul mai contine si o colectie numismatica, exemplare de flori de mina si oua incondeiate din Maramures si Bucovina
Monumentul de la Preluca Tatarilor
Un monument rutier situat in zona aminteste de ultima invazie tatara din 1717, cand sub conducerea protopopului Sandor Lupu, borsenii au obtinut la locul numit astazi Preluca Tatarilor o victorie asupra tatarilor care se intorceau din ultima incursiune de prada din Maramures.

Vezi si Pasul Carlibaba, Carpatii Orientali 
File de istorie
In martie 1241 in timpul Marii Invazii Mongole, o coloana tatara trecuta spre Transilvania prin Pasul Carlibaba, se divide si una dintre parti coboara prin Pasul Prislop spre Maramures.
In Primul Razboi Mondial Armata Austro-Ungara a construit in jurul anului 1915 cu prizonierii de razboi rusi, o cale ferata de legatura intre Borsa si Iacobeni, peste trecatoare. In perioada de activitate a liniei, la Prislop a existat un adevarat orasel de baraci iluminat cu ajutorul unor generatoare electrice. Calea ferata a fost insa ulterior abandonata dupa preluarea administratiei regiunii de catre Regatul Romaniei, dar elementele sale de baza au folosit in perioada interbelica, la constructia caii ferate cu ecartament ingust de pe Vaser.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

Pasul_Prislop5
pasul prislop maramures trecatoarea carpatii orientali muntii rodnei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0889 (s) | 34 queries | Mysql time :0.016333 (s)