News Flash:

Patronatele din turism cer Guvernului plata TVA la incasarea facturii

16 Iulie 2012
1053 Vizualizari | 0 Comentarii
Dan Matei Agathon
Operatorii din domeniul turismului solicita Guvernului Ponta o decizie urgenta privind plata taxei pe valoare adaugata la incasarea facturii, intrucat sistemul actual le creeaza mari dificultati financiare.

“Termenele foarte lungi de incasare a facturilor in domeniul turismului pune operatorii turistici de orice categorie in imposibilitatea de a-si asigura cash-flow-ul si chiar in incapacitate de plata datorita obligatiei de a achita TVA-ul la emiterea si nu la incasarea facturii. Federatia Patronatelor din Turism si Servicii solicita de aceea Guvernului o decizie urgenta de modificare a sistemului fiscal in sensul efectuarii platii TVA la incasarea facturii, in asa fel incat sa nu blocam operatorii din turism (hoteluri, agentii, tur operatori) din cauza obligativitatii de a plati statului taxa pe valoare adaugata inainte de a incasa banii pentru serviciul respectiv”, se arata intr-un comunicat al Federatiei, citat de Agerpres.

In plus, operatorii din turism trebuie sa isi asigure finantarea si pentru indeplinirea serviciilor facturate (ceea ce presupune angajati, cumparare de marfa, plata de utilitati). Adaugarea la aceste plati a unui TVA nejustificat de vreme ce factura nu a fost incasata face activitatea din turism deosebit de dificila si riscanta, avertizeaza FPTS.
Un hotel care organizeaza un eveniment emite factura dupa ce clientii parasesc locatia, TVA-ul devenind exigibil in momentul emiterii facturii. In cazul in care clientul nu achita la termen factura emisa, hotelierul se afla in fata unei duble probleme: pe de-o parte, este nevoit sa isi achite facturile furnizorilor, cu acestia putand macar negocia amiabil o intarziere, pe de alta parte trebuie sa achite TVA-ul datorat la bugetul de stat.

In relatia cu ANAF, hotelierul nu poate negocia niciun fel de intarziere, riscand in cazul neefectuarii platii la termen sa ramana cu conturile blocate. In acelasi timp, agentiile de turism si tour operatorii emit facturile catre turisti in momentul in care acestia efectueaza rezervarea, insa turistul achita doar un avans. De foarte multe ori, distanta de timp dintre avans si plata finala poate fi de cateva luni, TVA-ul insa devenind exigibil la emiterea facturii fiscale. In cazul acesta, agentul economic se vede nevoit sa achite acest TVA din resurse proprii.

“Cel mai grav este atunci cand turistul renunta la pachet, agentul economic urmand sa isi recupereze sumele achitate in plus abia in urmatoarea luna sau pe termen chiar mai lung. Romania are oricum taxe mai mari pe activitatea din turism decat statele concurente, ceea ce ii pune pe investitorii in turism intr-o postura dificila pentru ca nu pot concura intotdeauna cu preturile mai mici din tarile vecine. Plata TVA la emiterea facturii transforma demersul de crestere a calitatii serviciilor turistice si de limitare a preturilor intr-un proces anevoios, uneori imposibil’, se adauga  in comunicat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

guvernului ponta anaf hotelierul comunicat
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0871 (s) | 24 queries | Mysql time :0.011242 (s)