News Flash:

Patru tari din afara UE au aderat la spatiul Schengen. Cine se opune admiterii Romaniei

9 Martie 2018
255 Vizualizari | 0 Comentarii

Patru tari care nu fac parte din Uniunea Europeana au aderat la spatiul Schengen, in timp ce Romaniei si Bulgariei le este interzis acest drept desi au indeplinit toate criteriile.

Islanda, Norvegia, Elvetia si Liechtenstein au aderat la spatiul Schengen, iar Germania Austria si Olanda se opun intrarii Romaniei in aceasta zona.

Libera circulatie - dreptul de a trai, studia, munci si iesi la pensie oriunde in UE - este, probabil, cea mai tangibila realizare a integrarii europene. Odata cu instituirea spatiului Schengen in 1995, au fost eliminate controalele la frontierele interne ale UE.Astazi, spatiul Schengen cuprinde majoritatea statelor UE, cu exceptia Irlandei si a Regatului Unit, care mentin optiunea de a ramane in afara spatiului si isi desfasoara propria zona comuna de calatorie, precum si cu exceptia Bulgariei, Croatiei, Ciprului si Romaniei, care sunt obligate sa adere la Schengen.

In ciuda faptului ca Bulgaria si Romania indeplinesc criteriile necesare si in pofida solicitarilor repetate ale Parlamentului European pentru aderarea lor, spatiul Schengen nu a fost extins in aceste doua tari, deoarece guvernele nationale ale UE trebuie sa decida in unanimitate sa permita statelor noi sa intre in zona fara frontiere.Procesul privind intrarea Croatiei este in desfasurare, in timp ce Ciprul are o derogare temporara de la aderarea la spatiul Schengen.

Viitorul spatiului Schengen a fost punctul central al unei audieri a comisiei pentru libertati civile in 20 februarie. In cadrul sedintei, portughezul Carlos Coelho (PPE) a declarat despre intrarea Bulgariei si Romaniei in spatiul Schengen: „V-am impins de la spate. V-ati facut temele, dar problema este unanimitatea in Consiliu.” Domnul Coelho a scris raportul Parlamentului privind revizuirea Sistemului de Informatii Schengen.Parlamentul a dat unda verde Bulgariei si Romaniei sa adere la spatiul Schengen in iunie 2011. Decizia finala privind posibilitatea unei tari de a se alatura spatiului de libera circulatie trebuie luata in unanimitate de catre guvernele UE in cadrul Consiliului.

Care sunt conditiile de aderare la spatiul Schengen?

tarile trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru controlul frontierelor externe ale UE
acestea trebuie sa aplice un set comun de norme Schengen, cum ar fi controlul frontierelor terestre, maritime si aeriene, precum si emiterea de vize Schengen
pentru a asigura un nivel ridicat de securitate in spatiul Schengen, statele trebuie sa coopereze cu agentiile de aplicare a legii din alte tari Schengen si sa opereze Sistemul de Informatii Schengen (SIS).​
 
Din 2015, in urma crizei migratiei, precum si a cresterii amenintarilor teroriste transfrontaliere, mai multe state Schengen au reintrodus controalele la frontierele interne. Aceste controale au fost prelungite in mai multe randuri, cel mai recent pana la 30 aprilie 2018 - in cazul Frantei - si pana la 12 mai 2018 - in cazul Austriei, Danemarcei, Germaniei, Suediei si Norvegiei.

Eurodeputata slovena Tanja Fajon (S&D) este responsabila cu revizuirea codului frontierelor Schengen. Vorbind in cadrul sedintei comisiei pentru libertati civile, dumneaei a spus: „Controalele la frontierele interne nu ar trebui sa fie determinate politic. Guvernele ar trebui sa opreasca aceste masuri cat mai curand posibil”. Eurodeputatul portughez Carlos Coelho (PPE) a declarat: „Schengen a fost transformat in tapul ispasitor al esecurilor politicii de securitate si azil”.Insa europarlamentarul finlandez Jussi Halla-Aho a vorbit in favoarea controalelor interne: „Exista foarte putine alternative la controalele la frontierele interne daca vrem sa reducem circulatia ilegala.”

In spatiul Schengen au loc anual 1,25 de miliarde de calatorii.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

uniunea europeana spatiul schengen romaniei bulgariei interzis
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0978 (s) | 34 queries | Mysql time :0.025671 (s)