News Flash:

Pensionarii trebuie sa trimita acest document, daca nu vor sa ramana fara pensie. Ce este „certificatul de viata” si pana cand poate fi transmis

11 Februarie 2019
1145 Vizualizari | 0 Comentarii

Pensii 2019. Conform Legii Pensiilor, pensionarii vor fi nevoiti sa trimita autoritatilor, de doua ori pe an, un „certificat de viata”. Documentul trebuie depus doar de pensionarii romani, cu domiciliul in afara tarii.

Pensionarii romani care traiesc in strainatate sunt nevoiti sa dovedeasca, de doua ori pe an, ca nu au murit, prin certificatul de viata. 

„Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor banesti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliti pe teritoriul altor state, denumiti in continuare beneficiari nerezidenti, au obligatia de a transmite semestrial, pana cel tarziu la data de 31 martie, respectiv pana la data de 30 septembrie ale fiecarui an, un certificat de viata”, se arata la alin. (5) al art. 102 din noua lege a pensiilor.

Legea prevede si obligatia beneficiarului de a suporta cheltuielile de transfer al drepturilor banesti.

„Cheltuielile generate de transferul in strainatate al prestatiilor de asigurari sociale, inclusiv comisioanele de schimb valutar, se suporta de beneficiar, cu exceptia platilor care intra sub incidenta Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.113/2009 privind serviciile de plata, aprobata cu modificari prin Legea nr.197/2010, in cazul acestora din urma comisioanele fiind suportate, proportional, de catre beneficiar si de catre casele teritoriale de pensii. Cheltuielile generate de transferul din strainatate al prestatiilor de asigurari sociale, cuvenite si neincasate, se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.”

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pensii 2019 pensionarii documentul pensionarii romani afara tarii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1125 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013703 (s)