News Flash:

Pestera Comarnic - Muntii Aninei

28 Septembrie 2011
2863 Vizualizari | 0 Comentarii
Pestera Comarnic

Pestera Comarnic este printre primele pesteri din Banat descoperite si studiate. Galeriile sunt de dimensiuni mari 10/10 m fiind structurate pe trei nivele: fosil, subfosil, activ. Nivelul fosil este amenajat rudimentar, in scop turistic. Daca doriti sa ajungeti la pestera, mergeti cu masina de la satul Iabalcea pana cantonul Comarnic, iar de aici urcati pe scarile amenajate 25 m diferenta de nivel pana la intrarea pesterii Comarnic. Pestera Comarnic ramane unul din punctele forte ale zonei carstice Muntii Aninei - Carasova, zona inca neexploatata turistic la adevarata sa valoare si poate de aceea cu atat mai importanta, turistul putandu-se bucura de un peisaj proaspat si nealterat.

Pestera Comarnic este situata in flancul estic al sinclinoriului Resita - Moldova Noua si este formata in banda calcaroasa lata de 450m, marginita la vest de argile rosii (Permian) iar la est de Cristalinul de Semenic. Calcarele de Valea Aninei in care sunt dezvoltate galeriile sunt fine, cenusii - galbui dispuse in bancuri decimetrice inclinate, care se caracterizeaza prin prezenta accidentelor silicioase dispuse stratiform. Calcarele de Plopa sunt masive, zaharoide alb - galbui.

Intrarea "Comarnic" se afla la capatul nordic al pesterii, inchisa cu poarta metalica. La inceput galeria este relativ ingusta dezvoltata pe fata de stratificatie inclinata, pentru ca din sala Mica galeria sa aiba dimensiuni mari. Incep sa apara diferite formatiuni.

Pentru vizitarea nivelului fosil si subfosil sunt necesare 5 ore. Vizitarea nivelului subfosil este recomandata sa se faca in perioade secetoase deoarece la viituri apa creste cativa metri. Pentru vizitarea retelei verticale avenele de la insurgenta Ponicova este necesara o coarda de 25 m pentru primul put si una de 10 m pentru ultimul put restul parcurgandu-se in ramonaj; pentru abordarea hornurilor este suficienta o coarda dinamica de 40 m.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pestera comarnic cantonul comarnic insurgenta ponicova
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1760 viz    0 com
2407 viz    0 com
1832 viz    0 com
3240 viz    0 com
3584 viz    0 com
3318 viz    0 com
2618 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1103 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013316 (s)