News Flash:

Pestera Cristalelor: O frumusete inegalabila - FOTO

12 Decembrie 2011
2535 Vizualizari | 0 Comentarii
Pestera Cristalelor

Peştera calcaroasă şi strălucitoarele prisme au fost descoperite în anul 2000 de doi fraţi ce săpau la aproape 300 m sub pământ în mina Naica, una dintre cele mai productive din Mexic, peşteră ce furnizează anual tone de plumb şi argint.

Această peşteră arată ca o pădure de cristale, late şi groase, unele mai lungi de zece metri şi vechi de o jumătate de milion de ani. Formate de-a lungul mileniilor, aceste cristale sunt printre cele mai mari descoperite până acum pe Pământ.

Procesele geologice aflate la originea zăcămintelor de plumb şi argint oferă şi materia brută pentru cristale, iar la Naica minerii dăduseră şi înainte peste peste caverne cu cristale impresionante, dar mult mai mici. În peşteră, temperatura trece de 44 grade C, umiditatea depăşind 90-100%.  Obeliscuri prăbuşite, stâlpi de lumină, cristalele sunt enorme, unele groase de un metru. Pe jos şi pe pereţi sunt o multitudine de cristale mai mici, ascuţite ca nişte lame şi perfect transparente. Cristalele sunt făcute din selenit, o varietate a mineralului comun, gips. Selenitul e translucid şi moale, uşor de zgâriat chiar şi cu unghiile.

Timp de sute de mii de ani, apa subterană, saturată cu sulfat de calciu, s-a infiltrat în numeroasele peşteri din Naica, încălzită de magma de dedesubt. Pe măsura ce magma s-a răcit, temperatura apei din peşteră se stabilizează la 58 grade C. La această temperatură, mineralele din apă au început să se transforme în selenit, ale cărui molecule se depun precum nişte cărămizi minuscule pentru a forma cristalele.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mina naica procesele geologice translucid magma selenit
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0857 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013168 (s)